Românul răpit în Burkina Faso apare într-o nouă înregistrare în care cere ajutor din partea guvernului român să-l elibereze/ MAE verifică autenticitatea imaginilor

Iulian Gherguţ a fost răpit în data de 4 aprilie 2015 când se afla în Burkina Faso de către membrii grupării teroriste al-Mourabitoune, iar luni ostaticul român a apărut într-o nouă înregistrare video, scrie Le Monde.

13996 afișări
Imaginea articolului Românul răpit în Burkina Faso apare într-o nouă înregistrare în care cere ajutor din partea guvernului român să-l elibereze/ MAE verifică autenticitatea imaginilor

Românul răpit în Burkina Faso apare într-o nouă înregistrare în care imploră guvernul român să îl ajute

În noua înregistrare, românul poartă barbă, vorbeşte franceză şi menţionează faptul că video-ul a fost filmat în data de 21 septembrie. Mesajul românului se îndreaptă către familia sa, dar mai ales către guvernul României să îl ajute. El spune ca stare lui de sănătate este bună, că se gândeşte la familia lui, scrie AFP.

Imaginile au fost făcute publice de către SITE, un centru american de monitorizare a site-urilor jihadiste.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis că a luat notă de difuzarea la data de 31 octombrie 2016 a unui material video cu cetăţeanul român Iulian Gherguţ. "În prezent se fac verificări privind autenticitatea înregistrării", a menţionat, marţi dimineaţa, MAE, într-o precizare de presă.

"Celula de criză interinstituţională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se înscrie în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen. Celula de criză interinstituţională lucrează în regim de permanenţă pentru gestionarea situaţiei", transmite Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat de presă.

În acest caz, celula de criză interinstituţională, din care fac parte MAE, SIE, SRI, MApN şi Administraţia Prezidenţială, a fost convocată la 4 aprilie.

"Împreună cu MAE, care acţionează pe toate canalele diplomatice disponibile şi gestionează activitatea de comunicare, autorităţile române competente în domeniul securităţii naţionale (SIE, SRI, MApN) depun toate eforturile pentru eliberarea cetăţeanului român. Fiecare instituţie acţionează cu instrumentele şi metodele specifice de acţiune, conform competenţelor", se arată în comunicatul de presă.

Prima înregistrare video, care durează mai puţin de un minut, a fost primul semn de viaţă al ostaticului român, de la răpirea sa, la 4 aprilie 2015, în apropierea unei mine de mangan din Tambao.

În imaginile din 2015, Iulian Gherguţ poate fi văzut înconjurat de trei bărbaţi înarmaţi. Mesajul a fost înregistrat în exterior, iar ostaticul în vârstă de 39 de ani se exprimă în limba franceză.

Înregistrarea din 2015

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici