Rusia a cerut suspendarea acordului de asociere cu UE, confirmă premierul Ucrainei

Rusia se află la originea deciziei Ucrainei de a suspenda pregătirea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, a confirmat marţi premierul ucrainean Mikola Azarov.

806 afișări
Imaginea articolului Rusia a cerut suspendarea acordului de asociere cu UE, confirmă premierul Ucrainei

Premierul Ucrainei Mikola Azarov (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Rusia a propus amânarea semnării şi începerea de negocieri", a declarat Azarov, în contextul în care UE a acuzat Moscova de faptul că a exercitat presiuni asupra Kievului cu scopul de a împedica acest acord.

Premierul a afirmat, însă, că nu s-a convenit nimic cu Moscova referitor la compensaţii în schimbul acordului cu UE.

"Bineînţeles că nu", a răspuns el într-o întâlnire cu jurnalişti străini.

El a spus că nu există un "acord precis" cu privire la revizuirea preţului gazelor ruse pentru Ucraina.

"Lansăm negocieri la începutul lui decembrie cu Rusia asupra restabilirii unor relaţii comerciale şi economice normale", a anunţat Azarov.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană nu a oferit Ucrainei susţinerea necesară în situaţia economică dificilă în care se află ţara, a adăugat Azarov.

"Nu am primit susţinerea necesară a Uniunii Europene în momentul în care era importantă", a subliniat şeful Guvernului ucrainean.

"UE nu a oferit niciun ajutor, în afară de declaraţii", a insistat el.

Azarov a acuzat totodată Fondul Monetar Internaţional (FMI) că a înăsprit, înaintea adoptării acordului, condiţiile acordării unui împrumut.

"FMI fie nu înţelege situaţia economică a Ucrainei, fie prezintă cu bună ştiinţă condiţii inacceptabile", a declarat el.

"Dacă nu am fi soluţionat conflictul cu Rusia, am fi fost nevoiţi să facem faţă unei catastrofe" economice, a oferit el asigurări.

Azarov a subliniat totuşi că ţara sa nu doreşte să fie o simplă miză într-o luptă geopolitică.

"Ucraina nu este un câmp de luptă între Rusia şi UE", a declarat el, adăugând că "va fi necesar să se ţină cont de interesele noastre".

Premierul ucrainean a anunţat că preşedintele Viktor Ianukovici va purta, în cursul summitului Parteneriatului Estic, joi şi vineri, "consultări" cu privire la posibilitatea încheierii ulterior a unui acord de asociere.

"Vrem să discutăm probleme în trei", cu Rusia şi UE, a precizat şeful Guvernului.

"Rusia a acceptat această propunere, mingea este în terenul UE", a adăugat el.

UE, care a denunţat atitudinea Rusiei în acest dosar, şi-a exprimat deja scepticismul faţă de posibilitatea unor asemenea negocieri.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici