Rusia a publicat un documentar, ţinut secret până acum, despre lansarea celei mai mari bombe atomice din istorie

Mai multe fotografii şi filmuleţe scurte au fost disponibile anterior, dar acum este prima dată când filmul complet al testului cu Bomba Ţarului a fost făcut public.

23852 afișări
Imaginea articolului Rusia a publicat un documentar, ţinut secret până acum, despre lansarea celei mai mari bombe atomice din istorie

Rusia a publicat un documentar, ţinut secret până acum, despre lansarea celei mai mari bombe atomice din istorie

Documentarul oferă o perspectivă complet nouă asupra a ceea ce s-a întâmplat la Novaia Zemlia pe 30 octombrie 1961.

Filmul documentar a fost lansat şi postat pe 20 august pe canalul YouTube al Rosatom State Corporation Atomic Energy Corporation, cu ocazia celebrării a 75 de ani de industrie nucleară.

Filmul, editat în stil propagandistic sovietic, arată toate procedurile de pregătire. În primul rând, transportul bombei uriaşe pe calea ferată către baza aeriană Olenya, lângă Olenegorsk, în Peninsula Kola. Decolarea şi zborul aeronavei Tu-95 peste Marea Barents spre locul de detonare de lângă strâmtoarea Matochkin din Novaya Zemlya. Apoi, eliberarea bombei ataşată de o paraşută pentru a încetini căderea, astfel încât avionul să poată ajunge la o distanţă mai sigură de explozie. Videoclipurile din mai multe direcţii şi distanţe arată apocalipsa care urmează după detonare şi norului ciupercă format după aceea.

Bomba, numită oficial RDS-220 şi mai târziu poreclită Bomba ţarului, a fost cea mai mare armă nucleară construită vreodată.

Cu un randament de 50 de megatoni (50 de milioane de tone), adică aproximativ 3.800 de bombe precum cea lansată la Hiroshima, arma a fost detonată deasupra arhipelagului Novaia Zemlia pe data de 30 octombrie 1961.

Premierul sovietic, Nikita Hruşciov, a ordonat, în iulie 1961, realizarea bombei pe fondul creşterii tensiunilor politice dintre Uniunea Sovietică şi Statele Unite.

Filmul documentar a fost lansat şi postat pe 20 august pe canalul YouTube al Rosatom State Corporation Atomic Energy Corporation.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici