Rusia afirmă că obiectivele din Ucraina depăşesc Donbasul. Lavrov ameninţă că sarcinile se vor extinde şi mai mult dacă Occidentul continuă să trimită arme

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că "sarcinile" militare ale Moscovei în Ucraina depăşesc acum regiunea estică Donbas, în cea mai clară recunoaştere de până acum a faptului că obiectivele Rusiei de război nu sunt doar protejarea ruşilor din estul Ucrainei.

3198 afișări
Imaginea articolului Rusia afirmă că obiectivele din Ucraina depăşesc Donbasul. Lavrov ameninţă că sarcinile se vor extinde şi mai mult dacă Occidentul continuă să trimită arme

Într-un interviu acordat agenţiei de presă de stat RIA Novosti, Lavrov a declarat că realităţile geografice s-au schimbat de când negociatorii ruşi şi ucraineni au purtat discuţii de pace în Turcia la sfârşitul lunii martie, care nu au reuşit să producă niciun progres, potrivit Reuters.

La acel moment, a spus el, accentul a fost pus pe Republicile Populare Doneţk şi Luhansk (RPD şi RPL), entităţi autoproclamate separatiste din estul Ucrainei din care Rusia a declarat că urmăreşte să alunge forţele guvernamentale ucrainene.

"Acum, geografia este diferită, este departe de a fi doar RPD şi RPL, ci şi regiunile Herson şi Zaporojîie şi o serie de alte teritorii", a spus el, referindu-se la teritorii mult dincolo de Donbas pe care forţele ruseşti le-au confiscat în totalitate sau parţial.

Dacă Occidentul, din "furie neputincioasă" sau din dorinţa de a agrava şi mai mult situaţia, a continuat să alimenteze Ucraina cu arme cu rază lungă de acţiune, cum ar fi sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) fabricate în SUA, "înseamnă că sarcinile geografice se vor extinde şi mai mult de la linia actuală", a declarat Lavrov.

Ministrul de externe este cea mai înaltă personalitate care vorbeşte în mod deschis despre obiectivele de război ale Rusiei în termeni teritoriali, la aproape cinci luni după ce preşedintele Vladimir Putin şi-a lansat invazia negând că Rusia ar intenţiona să îşi ocupe vecinul.

Putin a declarat atunci că scopul său este de a demilitariza şi "denazifica" Ucraina, o declaraţie respinsă de Kiev şi de Occident ca fiind un pretext pentru un război de expansiune de tip imperial.

După ce forţele ruseşti au fost respinse într-o primă încercare de a cuceri capitala ucraineană Kiev, Ministerul rus al Apărării a declarat la 25 martie că prima fază a "operaţiunii sale militare speciale" a fost finalizată şi că se va concentra acum pe "atingerea obiectivului principal, eliberarea Donbasului".

Aproape patru luni mai târziu, aceasta a cucerit Luhansk, una dintre cele două regiuni care formează Donbasul, dar rămâne departe de a captura întreaga regiune Doneţk. În ultimele săptămâni, a intensificat atacurile cu rachete asupra oraşelor din Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici