Rusia anunţă că Washingtonul şi Kievul resping propunerea privind desfăşurarea unei misiuni ONU în estul Ucrainei

Vasili Nebenzia, ambasadorul Rusiei la Naţiunile Unite a declarat că oficialii americani şi ucraineni au transmis că nu doresc să discute pe tema propunerii preşedintelui rus Vladimir Putin privind trimiterea unei misiuni ONU în estul Ucrainei, informează Reuters, citând agenţia de ştiri Tass.

515 afișări
Imaginea articolului Rusia anunţă că Washingtonul şi Kievul resping propunerea privind desfăşurarea unei misiuni ONU în estul Ucrainei

Rusia anunţă că Washingtonul şi Kievul resping propunerea privind o misiunea ONU în estul Ucrainei

"Delegaţiile americane şi ucrainene au spus după primele discuţii că nu sunt pregătite să lucreze la textul (propunerii de rezoluţie)", a declarat oficialul rus.

"(Au spus) că au obiecţii semnificative (...) posibil, ucrianienii au o contra propunere de a desfăşura forţe de menţinere a păcii în Donbass (estul Ucrainei)", a completat Nebenzia.

Moscova nu va abandona această propunere, a adăugat oficialul rus, precizând că o va prezenta din nou atunci când consideră că este momentul oportun.

Săptămâna trecută, liderul de la Kremlin a propus ideea de desfăşurare a unor forţe ONU ca ar avea drept rol să asigure securitatea observatorilor OSCE din estul Ucrainei.

Vladimir Putin a sugerat iniţial ca trupele ONU să fie desfăşurate de-a lungul liniei de demarcaţie între trupele guvernamentale ucrainene şi separatiştii proruşi, pentru ca ulterior să afirme că ar putea fi desfăşurate şi în alte zone unde operează inspectorii OSCE.

Pe de altă parte, Washingtonul şi Kievul au indicat că ar dori ca forţele de menţinere a păcii să fie desfăşurate în regiunea frontierei ruso-ucrainene care nu se află sub controlul Kievului, idee respinsă de Moscova.

În urma conflictului dintre forţele ucrainene şi separatiştii proruşi, izbucnit în anul 2014, şi-au pierdut viaţa peste 10.000 de oameni. Moscova neagă acuzaţiile occidentale privind implicarea sa în conflict în favoarea rebelilor din estul Ucrainei.

Observatorii din cadrul misiunii OSCE au fost trimişi în regiune pentru a monitoriza implementarea acordului de pace de la Minsk, semnat în anul 2015.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici