Rusia arestează un cercetător de top în tehnologia hipersonică, pentru trădare

Un tribunal rus a dispus joi arestarea unui specialist în tehnologia hipersonică, în vârstă de 73 de ani, suspectat de trădare de stat, acesta fiind cel mai recent dintr-o serie de astfel de cazuri, relatează Reuters.

6659 afișări
Imaginea articolului Rusia arestează un cercetător de top în tehnologia hipersonică, pentru trădare

Rusia arestează un cercetător de top în tehnologia hipersonică, pentru trădare

Agenţii Serviciului Federal de Securitate l-au arestat pe suspect, Alexander Kuranov, directorul general al Institutului de cercetare a sistemelor hipersonice din Sankt Petersburg, la Moscova.

Kuranov a supravegheat munca la conceptul unui nou avion hipersonic numit Ayaks, care datează din era sovietică, potrivit site-ului său web. Tehnologia hipersonică permite deplasarea cu viteze mut mai mari decât cea a sunetului.

Rusia, ale cărei legături cu Occidentul s-au deteriorat până la nivelurile minime post-Război Rece, a dezvoltat o serie de arme hipersonice în ultimii ani, susţinute generos de preşedintele Vladimir Putin.

Kuranov este suspectat că a transmis informaţii secrete unui cetăţean străin despre tehnologia hipersonică.

Trădarea de stat se pedepseşte cu până la 20 de ani de închisoare. O astfel de sentinţă a fost pronunţată în cazul unui lector de aviaţie din Moscova, în aprilie, care a fost găsit vinovat de exportul ilegal de tehnologie sau informaţii tehnice.

O serie de oameni de ştiinţă, soldaţi şi oficiali ruşi au fost acuzaţi de trădare în ultimii ani şi că au transmis materiale sensibile în ţări străine.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici