Rusia blochează, din nou, prelungirea anchetei internaţionale privind atacurile chimice din Siria

Moscova a blocat prin veto un proiect de rezoluţie ce prevedea prelungirea mandatului experţilor ONU şi OIAC care anchetează atacurile cu arme chimice din Siria, informează site-ul agenţiei The Associated Press.

540 afișări
Imaginea articolului Rusia blochează, din nou, prelungirea anchetei internaţionale privind atacurile chimice din Siria

Rusia blochează, din nou, prelungirea anchetei internaţionale privind atacurile chimice din Siria

Este pentru a doua oară în decurs de 24 de ore când Rusia blochează o rezoluţie privind prelungirea mandatului Mecanismului Comun de Investigaţie, care reuneşte experţi ONU şi ai Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), după ce a blocat şi joi un proiect de rezoluţie similar.

Proiectul de rezoluţie, prezentat de Japonia, prevedea extinderea cu 30 zile a mandatului anchetatorilor pentru a permite noi discuţii privind investigaţia.

Douăsprezece state reprezentate în Consiliul de Securitate al ONU au votat în favoarea proiectului de rezoluţiei, Rusia şi Bolivia împotrivă, iar China s-a abţinut.

Rusia cere schimbări majore în ceea ce priveşte modul în care Mecanismul Comun de Investigaţie funcţionează, însă SUA insistă asupra necesităţii prelungirii actualului mandat.

Moscova a criticat în mai multe rânduri metodologia anchetei ONU-OIAC, afirmând că o investigaţie imparţială este imposibilă, după ce anchetatorii au indicat că regimul de la Damasc este responsabil pentru atacul chimic comis pe data de 4 aprilie în oraşul sirian Khan Sheikhun, soldat cu peste 80 de morţi, inclusiv numeroşi copii şi femei.

Rusia a intervenit de partea regimului preşedintelui Bashar al-Assad în conflictul civil din Siria.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici