Rusia cere Kievului să pună capăt ofensivei împotriva separatiştilor din est

Rusia a cerut luni Kievului să pună capăt ofensivei militare în estul separatist al Ucrainei, subliniind că noii lideri rebeli aleşi duminică au acum suficientă autoritate pentru a începe dialogul cu autorităţile ucrainene.

433 afișări
Imaginea articolului Rusia cere Kievului să pună capăt ofensivei împotriva separatiştilor din est

Rusia cere Kievului să pună capăt ofensivei împotriva separatiştilor din est (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Liderii rebeli aleşi duminică au "suficientă autoritate pentru a stabili un dialog extins şi durabil cu autorităţile ucrainene", a declarat adjunctul ministrului rus de Externe Grigori Karasin, pentru agenţia presă TASS.

"Această activitate nu poate fi productivă decât dacă se bazează pe un dialog echilibrat şi pe respect mutual şi dacă Kievul renunţă la operaţiunile militare", a adăugat oficialul rus.

Liderii separatişti au obţinut fără surprize o victorie categorică la alegerile organizate duminică în estul Ucrainei, într-un scrutin calificat de europeni drept "un nou obstacol" pentru pace, dar recunoscut de Rusia.

Votul din teritoriile controlate de combatanţii proruşi - ceea ce înseamnă jumătate din regiunea Doneţk şi o mică parte din regiunea Lugansk - i-a confirmat în funcţii pe liderii rebeli aflaţi din vară la conducerea revoltelor separatiste din estul Ucrainei.

Moscova a anunţat că "respectă" rezultatele scrutinului, calificat drept o "farsă" de Kiev.

Evocând riscul unor noi sancţiuni occidentale împotriva Rusiei, oficialul rus a apreciat că "instrumentul sancţiunilor este contraproductiv pentru soluţionarea conflictelor". "Istoria a dovedit acest lucru", a declarat el pentru agenţia Interfax.

Moscova este pregătită să sprijine Kievul şi separatiştii în găsirea unei soluţii pentru încheierea conflictului, a asigurat oficialul rus. "Este important să fie luate măsuri pentru dezvoltarea unui dialog durabil între Kiev şi reprezentanţii din Donbass, iar noi suntem dispuşi să facilităm acest lucru", a mai afirmat Karasin.

"Considerăm că reprezentanţii aleşi ai regiunilor Doneţk şi Lugansk au primit mandatul pentru a începe discuţiile cu autorităţile centrale ucrainene şi pentru soluţionarea, în cadrul dialogului politic, a tuturor problemelor din ultimele luni", a adăugat el. "Este evident că locuitorii din Donbass au suferit suficient de mult şi doresc o viaţă stabilă şi calmă", a subliniat oficialul rus.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici