Rusia, dispusă să susţină sancţiuni împotriva Iranului

Rusia este "dispusă" să susţină sancţiuni internaţionale împotriva Iranului, a afirmat sâmbătă cotidianul Kommersant, citând surse din cadrul administraţiei preşedintelui rus, Dmitri Medvedev.

55 afișări
Imaginea articolului Rusia, dispusă să susţină sancţiuni împotriva Iranului

Rusia, dispusă să susţină sancţiuni împotriva Iranului - presă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În ultimul timp surse din administraţia prezidenţială ne spun adeseori" că Moscova este "pregătită 100 la sută" să susţină sancţiunile, scrie cotidianul.

"Problema este de a face să concorde evaluările experţilor privind necesitatea unei astfel de decizii", a declarat una dintre aceste surse, citată de Kommersant.

"Dar bineînţeles, este mai bine să determinăm Teheranul să coopereze, decât să îl lovim cu sancţiuni, deoarece acestea din urmă ar putea determina Iranul să devină mai închis, şi nu vom mai avea nicio infomaţie despre ceea ce se întâmplă acolo", a adăugat aceasta.

Potrivit Kommersant, "ultimul cuvânt în privinţa unei eventuale adoptări de sancţiuni revine preşedinţilor rus şi american", Dmitri Medevedev şi Barack Obama, care se vor întâlni duminică la Forumul economic Asia-Pacific, la Singapore.

"Ei vor nu numai să vorbească despre situaţia din jurul programului nuclear iranian, dar pot decide când trebuie impuse sancţiunile" împotriva Iranului, scrie cotidianul.

Medvedev a avertizat recent, într-un interviu acordat săptămânalului Der Spiegel, că nu pot fi excluse noi sancţiuni împotriva Teheranului dacă nu se vor înregistra progrese în dosarul nuclear iranian.

Proiectul de acord prezentat la sfârşitul lui octombrie de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) prevede ca Iranul să exporte cea mai mare parte a uraniului său slab îmbogăţit în Rusia pentru a fi îmbogăţit la un nivel superior, apoi trimis în Franţa, unde va fi transformat în combustibil.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici