Rusia expulzează mai mulţi diplomaţi ai UE din cauza protestelor împotriva arestării lui Navalnîi

Rusia expulzează mai mulţi diplomaţii din Germania, Suedia şi Polonia pentru că au participat la proteste în sprijinul opozantului lui Putin, Alexei Navalnîi, potrivit BBC.

4494 afișări
Imaginea articolului Rusia expulzează mai mulţi diplomaţi ai UE din cauza protestelor împotriva arestării lui Navalnîi

Rusia îi expulzează pe diplomaţii UE din cauza protestelor lui Navalnîi

Anunţul a fost oferit vineri, la câteva ore după ce şeful afacerilor externe al UE, Josep Borrell, s-a întâlnit la Moscova cu Ministrul Rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit BBC.

Ministerul de externe a declarat că diplomaţii UE "au participat la proteste ilegale" organizate în sprijinul criticului lui Putin, Alexei Navalny.
 
O purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe Suedez a negat faptul că diplomatul său ar fi participat la orice demonstraţie.
 
Diplomaţii anonimi, care sunt acuzaţi că au participat la protestele din 23 ianuarie de la Moscova şi Sankt Petersburg, au fost declaraţi personae non gratae şi vor fi obligaţi să părăsească Rusia în viitorul apropiat, a declarat Ministerul de Externe.
 
Zeci de mii de ruşi la nivel naţional au ieşit în stradă pe 23 ianuarie pentru a solicita eliberarea lui Navalnîi şi pentru a-l critica pe preşedintele Vladimir Putin în cadrul unor proteste care nu au fost autorizate de guvern.
 
„Astfel de acţiuni din partea lor sunt inacceptabile şi nu corespund statutului lor diplomatic”, a spus ministerul despre diplomaţi. Nu a specificat câţi diplomaţi au primit ordin să plece.
 
Rusia „se aşteaptă ca în viitor, misiunile diplomatice din Suedia, Polonia şi Germania şi personalul acestora să respecte cu stricteţe normele dreptului internaţional", se precizează în declaraţia ministerului.
 
Arestarea lui Navalnîi şi reprimarea dură a manifestanţilor paşnici au stârnit reacţii din partea membrilor UE.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici