Rusia insistă că Marea Britanie agravează conflictul din Ucraina / Londra a denunţat "dezinformarea"

Administraţia de la Moscova a reluat, miercuri, acuzaţiile la adresa Londrei, subliniind că agravează în mod serios conflictul din Ucraina prin trimiterea de obuze cu uraniu sărăcit, în timp ce Marea Britanie susţine că muniţia de acest fel este "standard" şi denunţă "dezinformarea".

969 afișări
Imaginea articolului Rusia insistă că Marea Britanie agravează conflictul din Ucraina / Londra a denunţat "dezinformarea"

"Acesta este un pas spre o agravare suplimentară, serioasă, a conflictului" din Ucraina, a declarat miercuri Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, într-o conferinţă de presă, conform cotidianului Le Monde.

"Utilizarea muniţiei cu uraniu sărăcit va reduce drastic, chiar va distruge capacităţile Ucrainei de a produce hrană necontaminată", a acuzat Serghei Lavrov.

"Uraniul sărăcit este o componentă standard şi nu are nicio legătură cu armele nucleare. Armata britanică a utilizat uraniu sărăcit la obuzele anti-blindaj de zeci de ani", a argumentat, în schimb, Ministerul Apărării de la Londra, conform postului BBC News. "Rusia cunoaşte acest lucru, dar încearcă să producă dezinformare. Cercetări independente ale oamenilor de ştiinţă, spre exemplu din cadrul Societăţii Regale, au arătat că orice impact asupra sănătăţii persoanelor şi asupra mediului prin utilizarea muniţiei cu uraniu sărăcit are o probabilitate scăzută", a precizat Ministerul britanic al Apărării.

Ministerul britanic de Externe, James Cleverly, a dat asigurări că nu este vorba de nicio escaladare spre un conflict nuclear. "Singura ţară din lume care evocă probleme de tip nuclear este Rusia", a afirmat James Cleverly, citat de site-ul Tagesschau.de.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat, marţi, Marea Britanie că Moscova intenţionează să riposteze dacă Londra va furniza armatei ucrainene obuze cu uraniu sărăcit.

Annabel Goldie, secretar de stat în cadrul Ministerului britanic al Apărării, a declarat că unele dintre obuzele tancurilor de tip Challenger 2 pe care Marea Britanie urmează să le ofere Ucrainei conţin uraniu sărăcit. "Am aflat astăzi că Marea Britanie a anunţat că va furniza Ucrainei nu doar tancuri, ci şi obuze care conţin uraniu sărăcit. Dacă se va întâmpla acest lucru, Rusia va fi nevoită să reacţioneze în consecinţă, dat fiind că Occidentul începe deja să utilizeze armament cu elemente nucleare", a declarat Vladimir Putin după întâlnirea cu preşedintele Chinei, Xi Jinping.

Anterior, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a avertizat că decizia Marii Britanii constituie un pas în plus spre o potenţială "confruntare nucleară" între Rusia şi Occident. "A fost făcut un pas în plus, au rămas tot mai puţini paşi" până la o astfel de confruntare. "Dar, bineînţeles, Rusia are cu ce să răspundă", a atras atenţia Serghei Şoigu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici