Rusia instalează sisteme de rachete în Insulele Kurile, generând preocupare în Japonia

Rusia a dispus instalarea unor sisteme de rachete în Insulele Kurile, invocând raţiuni de "siguranţă naţională", o manevră condamnată vehement de Guvernul japonez, aflat în negocieri cu Moscova pentru soluţionarea unei crize teritoriale, relatează site-ul agenţiei Tass.

3649 afișări
Imaginea articolului Rusia instalează sisteme de rachete în Insulele Kurile, generând preocupare în Japonia

Rusia instalează sisteme de rachete în Insulele Kurile, generând preocupare în Japonia

Rusia a anunţat montarea unor sisteme ultramoderne de rachete Bal şi Bastion (Sennight şi Stooge, potrivit terminologiei NATO) şi pregăteşte organizarea unor manevre militare în curând.

Rachetele Bastion (Onyx) au o rază de acţiune de 600 de kilometri, iar cele Bal (X-35), de 120 de kilometri.

Insulele Kurile sunt disputate de Rusia de şapte decenii cu Japonia, un aliat al Statelor Unite.

"Decizia de instalare a rachetelor în sudul Arhipelagului Kurile se înscrie în cadrul măsurilor de consolidare a siguranţei naţionale", a argumentat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

Japonia a exprimat preocupare privind "măsurile militare" din "Teritoriile nordice" (denumirea niponă a Arhipelagului Kurile - n.red.), pledând pentru intensificarea eforturilor diplomatice de soluţionare a crizei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici