Rusia îşi va retrage trupele din Transnistria doar după soluţionarea conflictului

Rusia îşi va retrage armata din Transnistria numai după ce conflicul va fi soluţionat politic între Chişinău şi Tiraspol, a declarat marţi adjunctul ministrului rus de Externe, Grigori Karasin, în urma întâlnirii cu preşedintele moldovean interimar, Mihai Ghimpu, relatează Infotag în pagina online.

120 afișări
Imaginea articolului Rusia îşi va retrage trupele din Transnistria doar după soluţionarea conflictului

Rusia îşi va retrage trupele din Transnistria doar după soluţionarea conflictului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Grupul de militari ruşi, dislocat în regiunea transnistreană, îndeplineşte nişte funcţii fireşti de protecţie a depozitelor de armament. Graţie acestui grup, oamenii trăiesc în pace atât în Transnistria, cât şi în restul Moldovei. Tocmai forţele pacificatoare sunt garantul că nu va fi aplicată forţa, astfel că acestea vor staţiona acolo atât timp cât este căutată soluţia politică pentru conflict", a precizat Karasin.

În replică, Mihai Ghimpu a reiterat că statutul de neutralitate al Republicii Moldova "presupune că niciun soldat sau armată străină nu are dreptul sa se afle pe teritoriul" ţării.

"Am dat garanţii că în urma reformei constituţionale statutul de neutralitate - inclusiv în raporturile cu Rusia - va rămâne intact. Nu văd, deci, niciun motiv care ar împiedica Rusia să-şi onoreze angajamentele asumate la summitul de la Istanbul din 1999 privind retragerea armamentului şi armatei", a insistat Ghimpu.

El a apreciat că problema retragerii armatei trebuie abordată separat de soluţionarea politică a conflictului.

"Trebuie să convingem Rusia că noi nu dorim decât să creăm condiţii normale de viaţă pentru toţi cetăţenii Moldovei, indiferent de etnia lor", a conchis Ghimpu.

Grigori Karasin se află într-o vizită de două zile în Republica Moldova, timp în care va avea o serie de întruniri cu oficiali de la Guvern şi Ministerul de Externe, dar şi cu liderii de la Tiraspol şi comandamentul Grupului operativ al forţelor ruse.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici