Rusia nu exclude posibilitatea unor lovituri preventive asupra scutului european antirachetă

Rusia nu exclude o utilizare preventivă a armelor împotriva sistemului NATO de apărare antirachetă în Europa, dar la care va recurge doar în ultimă instanţă, a declarat joi, într-o conferinţă la Moscova şeful Statului Major rus, generalul Nikolai Makarov.

369 afișări
Imaginea articolului Rusia nu exclude posibilitatea unor lovituri preventive asupra scutului european antirachetă

Rusia nu exclude posibilitatea unor lovituri preventive asupra scutului european antirachetă

"Amplasarea unor noi sisteme ofensive în sudul şi nord-vestul Rusiei, îndreptate împotriva componentelor sistemului de apărare antirachetă (al NATO), inclusiv desfăşurarea de sisteme de rachete de tip Iskander în regiunea Kaliningrad este o posibilă cale de paralizare a infrastructurii sistemului european de apărare antirachetă", a declarat generalul Makarov în cadrul acestei conferinţe de două zile, în capitala rusă, privind apărarea antirachetă, relatează RIA Novosti în pagina online.

Având în vedere "natura destabilizatoare a sistemului antirachetă, o hotărâre cu privire la utilizarea preventivă a armelor disponibile va fi luată în timpul unei agravări a situaţiei", a subliniat şeful Statului Major rus.

Lideri militari şi politici ruşi i-au avertizat deja pe partenerii lor occidentali, în mai multe rânduri că, în cazul unui eşec al negocierilor, Rusia ar putea adopta o serie de măsuri, inclusiv instalarea unor sisteme Iskander de rachete nucleare tactice cu rază scurtă de acţiune în enclava Kaliningrad.

Conferinţa "Factorul apărării antirachetă în formarea unui nou spaţiu de securitate" este organizată joi şi vineri la Moscova de către Ministerul rus al Apărării. La eveniment participă reprezentanţi din 50 de ţări, inclusiv din cele 28 de state NATO, China, Coreea de Sud, Japonia şi OSCE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici