Rusia nu va ajuta deponenţii care vor pierde bani din conturile deţinute la bănci cipriote

Rusia nu va ajuta deponenţii, persoane fizice sau companii, care vor pierde din banii depuşi la cele mai mari două bănci cipriote, Bank of Cyprus şi Laiki (Cyprus Popular Bank), a declarat luni vicepremierul rus Igor Şuvalov.

165 afișări
Imaginea articolului Rusia nu va ajuta deponenţii care vor pierde bani din conturile deţinute la bănci cipriote

Rusia nu va ajuta deponenţii care vor pierde bani din conturile deţinute la bănci cipriote (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

"Dacă cineva va pierde din banii depuşi la cele două bănci, este regretabil. Dar guvernul rus nu intenţionează să facă nimic în acest caz", a afirmat Şuvalov la televiziunea de stat din Rusia, transmite Bloomberg.

Autorităţile ruse au respins în martie solicitările Ciprului pentru asistenţă financiară suplimentară şi au criticat planurile de a impune pierderi deponenţilor asiguranţi.

Preşedintele Vladimir Putin a cerut guvernului să reia discuţiile privind restructurarea unui împrumut de 2,5 miliarde de euro acordat de Rusia Ciprului în 2011, după ce autorităţile de la Nicosia, zona euro şi FMI au convenit un nou plan de salvare.

Guvernul rus a respins sugestiile că este responsabil de salvarea Ciprului, după ce politicieni din state precum Germania au acuzat că statul cipriot este folosit de ruşi pentru spălare de bani.

Fondurile din Cipru ale ruşilor nu sunt toate ilegale, a spus Şuvalov.

"Sunt bani pentru care nu se plătesc taxe, dar sunt şi bani pentru care se plătesc taxe şi din anumite motive oamenii au decis să îi păstreze în Cipru", a explicat oficialul.

El a adăugat că Rusia va fi dispusă să discute "anumite situaţii speciale", în care companii parţial deţinute de stat sau persoane fizice se confruntă cu "pierderi serioase" din cauza depozitelor deţinute la Bank of Cyprus sau Cyprus Popular Bank.

Cipru ar putea impune pierderi de până la 60% depozitelor de peste 100.000 de euro de la Bank of Cyprus, a anunţat banca centrală cipriotă, la sfârşitul săptămânii trecute.

În cadrul acordului de salvare cu zona euro şi FMI, Cipru a acceptat închiderea băncii Laiki (Cyprus Popular Bank) şi includerea depozitelor care depăşesc plafonul de garantare de 100.000 de euro într-o "bancă rea". Depozitele garantate vor ajunge la o "bancă bună", iar ulterior vor fi transferate la Bank of Cyprus.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici