Rusia propune ţărilor NATO şi aliate consultări pe tema situaţiei politice şi militare din Europa

Administraţia de la Moscova a adresat o invitaţie experţilor militari din state membre NATO şi aliate pentru a discuta despre situaţia politică şi militară în Europa, anunţă Ministerul rus al Apărării, iniţiativa fiind confirmată de Alianţa Nord-Atlantică.

3184 afișări
Imaginea articolului Rusia propune ţărilor NATO şi aliate consultări pe tema situaţiei politice şi militare din Europa

Rusia propune ţărilor NATO şi aliate consultări pe tema situaţiei politice şi militare din Europa

"Experţi militari (NATO - n.red.) sunt invitaţi la Moscova în septembrie pentru consultări pe tema situaţiei politice şi militare din Europa", a declarat luni seară Anatoli Antonov, adjunct al ministrului rus al Apărării.

"Prioritatea consultărilor va fi reciprocitatea siguranţei zborurilor militare deasupra Mării Baltice. Sunt invitate şi ţări non-membre NATO", a adăugat oficialul guvernamental rus.

Un reprezentant NATO a confirmat, conform ziarului Le Figaro, că au fost primite "mai multe propuneri" de cooperare, în spiritul concluziilor Consiliului NATO-Rusia, desfăşurat imediat după summitul Alianţei Nord-Atlantice din Polonia.

"Aliaţii vor analiza cu atenţia propunerile, înaintea de a stabili viitoarele etape. Este necesară o reciprocitate a transparenţei activităţilor militare şi o reducere a riscurilor, în scopul menţinerii stabilităţii şi securităţii în zona euro-atlantică", a spus oficialul NATO.

Cu ocazia reuniunii din 13 iulie, reprezentanţii Alianţei Nord-Atlantice şi Rusiei au avut "discuţii utile şi deschise", anunţa secretarul general al organizaţiei Jens Stoltenberg, precizând că au fost prezentate deciziile summitului NATO de la Varşovia şi că a fost reiterat principiul respectării suveranităţii Ucrainei. Delegaţia Rusiei a propus măsuri de garantare a securităţii în zona Mării Baltice. În plus, Rusia a cerut explicaţii din partea Alianţei Nord-Atlantice pentru deciziile luate cu ocazia summitului de la Varşovia, unde s-a aprobat suplimentarea efectivelor NATO în Europa de Est.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici