Rusia respinge propunerea SUA de a distruge noul sistem de rachete de croazieră

Rusia consideră inacceptabil ca Statele Unite să ceară Moscovei să distrugă sistemul de rachete de croazieră de tip 9M729, despre care Washingtonul susţine că încalcă prevederile tratatului din perioada Războiului Rece, relatează Reuters.

2614 afișări
Imaginea articolului Rusia respinge propunerea SUA de a distruge noul sistem de rachete de croazieră

Rusia respinge propunerea SUA de a distruge noul sistem de rachete de croazieră

Rusia a propus organizarea unei demonstraţii cu aceste rachete pentru SUA, a declarat ministrul adjunct de Externe, Sergei Ryabkov, citat de agenţia Interfax. Rusai a negat faptul că acest sistem de rachete contravine prevederilor Tratatului INF.

Statele Unite au cerut Rusiei să distrugă noul sistem de rachete de croazieră despre care susţin că ar constitui o ”încălcare directă şi continuă” a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF) şi au acuzat Rusia de destabilizarea securităţii globale.

Ambasadorul SUA la ONU, pe probleme de dezarmare, Robert Wood, a declarat în cadrul Conferinţei ONU privind Dezarmarea că sistemul de rachete de croazieră de tip SSC-8 dezvoltat de Rusia este capabil să dezvolte atât arme convenţionale cât şi nucleare şi reprezintă o ”potenţială şi directă ameninţare pentru Europa şi Asia”, deoarece au o rază de acţiune între 500-1.500 de kilometri.

SUA a respins săptămâna trecută propunerea Rusiei de a salva Tratatul INF, care interzice amplasarea rachetelor nucleare în Europa pentru că nu pot fi verificate în mod corespunzător, pregătind terenul pentru Washington de a se retrage din tratat în luna februarie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici