Rusia se opune plecării preşedintelui sirian de la putere, cerută de occidentali

Rusia se opune plecării de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, cerută de occidentali, Moscova apreciind că Damascul are nevoie de timp pentru a implementa reforme, a anunţat vineri o sursă rusă din Ministerul Afacerilor Externe.

311 afișări
Imaginea articolului Rusia se opune plecării preşedintelui sirian de la putere, cerută de occidentali

Preşedintele sirian Bashar al-Assad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Noi nu susţinem asemenea apeluri pentru că apreciem că acum trebuie acordat timp preşedintelui Assad pentru a putea implementa reformele anunţate", a declarat sursa, citată de agenţia Interfax.

"Multe lucruri au fost făcute în această direcţie: este vorba despre adoptarea legilor adecvate, anunţul unei amnistii pentru deţinuţi politici şi alegeri până la sfârşitul anului", a adăugat această sursă.

"Cel mai important este anunţul făcut ieri (joi) de Assad, privind încetarea tuturor operaţiunilor militare. Este un progres foarte important care reflectă intenţiile lui Assad şi ale puterii siriene de a face reforme. Noi susţinem acest lucru şi îi încurajăm prin toate mijloacele pe sirieni să meargă în această direcţie", a adăugat sursa rusă.

Preşedintele american, Barack Obama, şi aliaţii săi occidentali i-au cerut pentru prima dată, joi, preşedintelui sirian Bashar al-Assad să se retragă de la putere şi au anunţat consolidarea sancţiunilor împotriva regimului său, după cinci luni de reprimare brutală a mişcării de contestare din Siria.

Regimul sirian afirmă de la 15 martie că trimite armata şi tancurile în fiefurile mişcării de contestare pentru a "alunga grupările teroriste", acuzate că sunt responsabile pentru violenţe. Regimul a anunţat reforme dar a subliniat că acestea nu pot fi aplicate "fără ca securitatea să fie restabilită" în ţară.

În pofida anunţului de joi al lui Assad privind sfârşitul operaţiunilor militare împotriva contestatarilor, o organizaţie neguvernamentală siriană a afirmat că operaţiunile de percheziţie şi arestare continuă.

Pe de altă parte, o delegaţie de parlamentari ruşi va merge în Siria "zilele următoare pentru a înţelege ce se întâmplă în ţară", a declarat un membru al Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera superioară a Parlamentului rus, Aslambek Aslahanov, citat de Interfax.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici