Demonstraţie de forţă a Rusiei la graniţele NATO. Rusia şi Belarus au dat startul controversatului exerciţiu militar Zapad-2017

Exerciţiul militar Zapad-2017, care se va desfăşura în perioada 14-20 septembrie, în apropierea frontierelor unor state NATO precum Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia, a provocat temeri în rândul ţărilor din zonă, care şi-au exprimat îngrijorările în privinţa unor posibile acţiuni ofensive ale Moscovei.

9791 afișări
Imaginea articolului Demonstraţie de forţă a Rusiei la graniţele NATO. Rusia şi Belarus au dat startul controversatului exerciţiu militar Zapad-2017

Rusia şi Belarus au dat startul exerciţiului militar Zapad-2017

Rusia a dat asigurări că exerciţiul are un caracter "pur defensiv", urmând ca la manevre să participe 12.700 de militari, informează site-ul postului France 24.

Pe de altă parte, numeroşi oficiali europeni susţin că peste 100.000 de militari ruşi ar putea participa la exerciţiul militar Zapad-2017, adăugând că Moscova vrea să facă o demonstraţie de forţă.

Poroşenko: Ar putea fi un pretext pentru invazia Ucrainei

Preşedintele de la Kiev, Petro Poroşenko, s-a declarat îngrijorat de exerciţiul militar ruso-belarus, afirmând că nu exclude posibilitatea creării unor formaţiuni de atac formate din trupe ruse, ce s-ar putea pregăti de o invazie a teritoriului ucrainean.

Moscova a respins temerile privind exerciţiul, spunând că reprezintă doar un nou exemplu de "mit privind aşa zisa ameninţare rusească".

Manevrele se vor desfăşura în nord-vestul Rusiei, inclusiv în enclava Kaliningrad, dar şi pe teritoriul Belarusului.

Autorităţile de la Minsk au anunţat că exerciţiul va simula operaţiunile împotriva forţelor unei regiuni rebele fictive susţinute de statele europene din zonă, în timp ce Moscova susţine că scenariul se referă la acţiuni agresive ale unor "grupuri extremiste" care încearcă să comită "atacuri teroriste".

În acest context, Suedia, ţară cu statut neutru, a anunţat că urmează să desfăşoare cele mai mari exerciţii militare din ultimii 20 de ani cu susţinerea unor state NATO, pe fondul temerilor generate de creşterea puterii militare a Rusiei.

SUA au trimis avioane de luptă în zona Balticii

La finalul lui august, Statele Unite au luat decizia de a trimite un detaşament de avioane de luptă în zona Mării Baltice pentru a proteja spaţiul aerian al Lituaniei, Letoniei şi Estoniei, în timpul exerciţiului militar pe care Rusia îl va efectua în regiune.

Şapte avioane americane F-15 au ajuns deja la baza aeriană Siauliai din Lituania pentru a efectua misiuni de patrulă asupra spaţiului aerian al aliaţilor baltici. Acest număr de avioane militare este chiar mai mare decât cel utilizat în misiunile NATO de apărare al spaţiilor aeriene după criza din Crimeea.

”Reintroducem patrulele de protejare a spaţiului aerian în perioada în care se desfăşoară Zapad. Suntem mulţumiţi că avem şi trupe terestre aici”, a declarat adjunctul ministrului de Interne din Lituania, Vytautas Umbrasas, precizând că alţi 600 de militari ai SUA vor fi dislocaţi în Lituania în timpul exerciţiului militar rus.

”Asta este foarte util într-o situaţie de genul acesta”, a adăugat Umbrasas.

Tod Wolters, comandantul forţelor aeriene americane din Europa, a declarat că scopul misiunii este protejarea suveranităţii aliaţilor baltici.

”Scopul acestor misiuni îl reprezintă protejarea spaţiului aerian suveran al celor trei naţiuni baltice”, a spus Wolters.

Recent, Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, a anunţat că NATO "va urmări cu atenţie amplul exerciţiu militar rus desfăşurat în Belarus şi în nord-vestul Rusiei". Mai mulţi membri ai Alianţei, inclusiv statele baltice şi Polonia, au criticat Moscova pentru lipsa de transparenţă şi au pus la îndoială intenţiile Rusiei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici