Rusia şi Estonia fac schimb de spioni pe un pod de la frontieră

Rusia şi Estonia au făcut sâmbătă un schimb de doi spioni condamnaţi, pe un pod care desparte cele două ţări, relatează BBC News online.

900 afișări
Imaginea articolului Rusia şi Estonia fac schimb de spioni pe un pod de la frontieră

Rusia şi Estonia fac schimb de spioni pe un pod de la frontieră (Foto: AFP / Mediafax Foto)

Eston Kohver, un membru al serviciilor estone de securitate, a fost condamnat, luna trecută, la 15 ani de închisoare într-o închisoare rusească.

El a fost eliberat în schimbul lui Aleksei Dressen, încarcerat în Estonia în 2012 pentru spionaj în favoarea Moscovei.

Cazul lui Kohver a provocat un scandal diplomatic, Estonia şi Uniunea Europeană (UE) insistând că acesta a fost răpit de pe teritoriul eston, o acuzaţie pe care Rusia a respins-o.

Dressen, un ofiţer din cadrul poliţiei securităţii estone, a fost găsit vinovat de faptul că a transmis date secrete Rusiei timp de patru ani după ce Estonia şi-a proclamat independenţa în 1991.

El a fost arestat în 2012, împreună cu soţia, Victoria Dressen, condamnată cu suspendare.

Potrivit Serviciului Federal rus de Securitate (FSB), schimbul a avut loc pe un pod de peste râul Piusa, care desparte regiunea rusă Pskov (vest) de comitatul eston Polva (sud-est).

Schimbul a fost efectuat în urma unor "lungi negocieri", a declarat şeful Serviciului eston pentru Securitate Internă Arnold Sinisalu, într-o conferinţă de presă televizată, la care a participat şi Kohver.

Agentul eston şi-a exprimat mulţumirea că a venit înapoi acasă şi a mulţumit "tuturor autorităţilor care (l-)au ajutat să revin în Estonia".

Schimbul a avut loc în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin urmează să se adreseze luni, la New York, Adunării Generale a ONU, potrivit postului Radio Free Europe-Radio Liberty, care precizează că în timpul operaţiunii punctele de frontieră au fost închise.

Avocatul lui Kohver, Mark Feigin, a anunţat că schimbul a fost "organizat la nivel politic" şi planificat în timp astfel încât să îmbunătăţească imaginea lui Putin înainte de prezenţa sa la ONU.

Parlamentarii UE au îndemnat Rusia, pe 10 septembrie, să-l elibereze pe Kohver, dar şi pe cineastul ucrainean Oleg Senţov şi pe activistul civil ucrainean Oleksandr Kolcenko, catalogând deţinerea acestora drept "o încălcare flagrantă a integrităţii teritoriale a Ucrainei şi Estoniei prin răpiri ilegale de cetăţeni din cele două ţări".

Relaţiile dintre Rusia şi vecinii săi baltici au fost afectate după ce aceştia din urmă au aderat la NATO şi Uniunea Europeană (UE) în 2004.

Ele s-au înrăutăţit în urma izbucnirii crizei din Ucraina, în contextul în care Rusia este acuzată că-i înarmează pe separatiştii proruşi din est şi le furnizează oameni, ceea ce Moscova dezminte.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici