Rusia somează Letonia să amelioreze "fără întârziere" situaţia minorităţii rusofone

Rusia a somat Letonia să se plieze "fără întârziere" recomandărilor Comitetului ONU pentru Drepturile Omului cu privire la drepturile importantei sale minorităţi rusofone, într-un comunicat publicat sâmbătă.

5918 afișări
Imaginea articolului Rusia somează Letonia să amelioreze "fără întârziere" situaţia minorităţii rusofone

Rusia somează Letonia să amelioreze "fără întârziere" situaţia minorităţii rusofone (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comitetul ONU a recomandat la sfârşitul lui martie acestei ţări baltice să-şi revizuiască politica cu privire la limbă şi şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la statutul de "non-cetăţean" impus unei părţi a populaţiei din cauza nestăpânirii limbii letone. Însă Riga apreciază că legislaţia sa - creată după ce şi-a proclamat independenţa în 1991 şi după dezmembrarea fostei Uniuni Sovietice - are ca obiectiv corectarea "moştenirii" din perioada sovietică.

"Autorităţile din această ţară dau dovadă, prin declaraţiile lor, atât de o indiferenţă totală faţă de drepturile «cetăţenilor noştri» şi reprezentanţii minorităţilor lingvistice, cât şi de o nerespectare flagrantă a obligaţiilor lor occidentale în domeniul drepturilor omului", afirmă Ministerul rus de Externe în comunicat.

TITLURILE ZILEI

"Sperăm că recomandările Comitetului pentru Drepturile Omului vor fi puse în aplicare fără întârziere de către autorităţile din această ţară", adaugă ministerul.

Letona este singura limbă oficială în Letonia, o ţară care are aproximativ două milioane de locuitori.

Etnicii ruşi reprezintă 27% din populaţia acestei foste republici sovietice, în prezent membră a Uniunii Europene (UE) şi NATO. În 2012, Letonia a refuzat prin referendum (75% din populaţie s-au opus) ca rusa să devină a doua limbă oficială în ţară.

La fel ca în Estonia, pentru a obţine cetăţenia ţării, este necesar ca aceştia să promoveze teste de cunoaşterea limbii ţării. Ca atare, aproximativ 13% din populaţie este apatridă.

Moscova a anexat Letonia în al Doilea Război Mondial. Milioane de letoni au fost deportaţi atunci în Siberia, iar populaţii rusofone au fost trimise în Letonia.

Problema minorităţii rusofone în Letonia afectează de mai mulţi ani relaţiile cu Moscova. Ea este invocată în contextul în care apărarea unor populaţii rusofone a fost motivul invocat de către Moscova pentru intervenţia în Crimeea, peninsula ucraineană fiind anexată Rusiei.

Statele baltice - Letonia, Estonia şi Lituania - au obţinut în martie, de la NATO, o consolidare a misiunilor aeriene de patrulare a teritoriilor lor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici