Rusia susţine că Iranul îşi va dezvolta arsenalul nuclear dacă va fi atacat

Rusia a avertizat, marţi, că Iranul nu are altă opţiune decât să îşi dezvolte arsenalul nuclear dacă va fi atacat de Statele Unite sau Israel din cauza programului său nuclear.

384 afișări
Imaginea articolului Rusia susţine că Iranul îşi va dezvolta arsenalul nuclear dacă va fi atacat

Serghei Lavrov (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"CIA şi alţi oficiali americani recunosc în prezent că nu dispun de nicio informaţie cu privire la intenţiile conducerii politice iraniene privind producţia de arme nucleare", a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pentru postul de radio Kommersant FM.

"Dar sunt practic sigur că această decizie va fi luată dacă Iranul face obiectul unui atac", a subliniat Lavrov.

Acest interviu preînregistrat a fost dat publicităţii la scurt timp după declaraţia Ghidului Suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, că ţara sa va riposta "la acelaşi nivel" în cazul în care Statele Unite sau Israelul vor ataca.

Moscova întreţine relaţii militare şi comerciale strânse cu Iranul şi nu a susţinut decât foarte târziu cele patru serii de sancţiuni ale Consiliului de Securitate al ONU împotriva Iranului, suspectat că dezvoltă arme nucleare.

Lavrov a anunţat că Rusia nu apără un aliat, ci că încearcă să evite un conflict la extins şi o cursă a înarmării nucleare în regiunea Orientului Mijlociu.

El a adăugat că ameninţările israeliene împotriva Iranului au avut ca efect deteriorarea relaţiilor dintre alte ţări şi Occident şi le-a determinat să dezvolte la rândul lor arma nucleară.

"Această atitudine faţă de Iran determină mai multe ţări din Lumea a Treia să realizeze că le este suficient să aibă arma nucleară pentru a fi lăsate în pace", a continuat el.

Lavrov a evocat în sprijinul acestor declaraţii exemplul nord-coreean, unde decizia de a dezvolta şi testa arme nucleare nu a fost urmată niciodată de o ameninţare de atac din partea Statelor Unite.

El a amintit, de asemenea, argumentul, reluat potrivit lui de oameni de ştiinţă din lumea întreagă, că atacurile pot întârzia un program dar nu îl pot distruge complet.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici