Rusia va elabora o listă a ţărilor "neprietenoase" şi avertizează NATO asupra tensiunilor militare

  • Administraţia Vladimir Putin confirmă că Rusia va elabora o listă a ţărilor "neprietenoase", în contextul recentelor crize diplomatice şi militare.
  • Kremlin: "Guvernul a primit instrucţiuni în acest sens. Lista va fi elaborată".
  • Armata rusă urmăreşte cu atenţie exerciţiile militare NATO desfăşurate în apropierea frontierelor Rusiei.
2117 afișări
Imaginea articolului Rusia va elabora o listă a ţărilor "neprietenoase" şi avertizează NATO asupra tensiunilor militare

Rusia va elabora o listă a ţărilor "neprietenoase" şi avertizează NATO asupra tensiunilor militare

Preşedinţia Rusiei a confirmat, marţi, că Ministerul rus de Externe va elabora o listă cu ţările considerate "neprietenoase", în contextul recentelor crize diplomatice şi militare, iar ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a avertizat că armata rusă urmăreşte atent manevrele militare NATO.

„Întrebările trebuie adresate Ministerului de Externe. Guvernul a primit instrucţiuni în acest sens. Lista va fi elaborată", a declarat marţi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţia Tass.

Întrebat când va fi anunţată lista, Dmitri Peskov a precizat: „Nu ştiu să fi fost fixat vreun termen-limită".

Preşedintele Vladimir Putin a emis vineri o ordonanţă prin care sunt stabilite măsuri de retorsiune faţă de "acţiuni neprietenoase" decise de alte ţări împotriva Rusiei. Ordonanţa prevede inclusiv limite privind numărul angajaţilor misiunilor diplomatice străine prezente în Rusia.

„Care sunt aceste ţări neprietenoase? Lista este în curs de elaborare. După cum probabil ştiţi, întreaga afacere a izbucnit prin noua serie de acţiuni neprietenoase din partea SUA. Vă pot confirma că Statele Unite vor fi bineînţeles pe listă", a explicat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, citată de postul Rossiya-1.

Statele Unite, Cehia, Slovacia, Polonia, Bulgaria, România, Italia, Letonia, Lituania şi Estonia au expulzat, în ultimele săptămâni, diplomaţi ruşi. Rusia a ripostat deja prin măsuri simetrice şi urmează să anunţe noi acţiuni de retorsiune.

Rusia avertizează NATO asupra riscurilor militare

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a avertizat marţi că armata rusă urmăreşte cu atenţie exerciţiile militare NATO desfăşurate în apropierea frontierelor Rusiei, informează agenţiile Reuters şi Tass.

„Continuăm să urmărim atent situaţia, relocarea şi mobilizarea trupelor NATO în Europa în cursul exerciţiilor Defender Europe", a afirmat Serghei Şoigu, subliniind că Rusia va continua să mobilizeze trupe pe teritoriul rus în funcţie de necesităţi.

Rusia a anunţat săptămâna trecută că începe retragerea efectivelor militare suplimentare mobilizate în ultimele săptămâni în regiunea Crimeea, anexată în 2014, şi în apropierea frontierelor Ucrainei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici