Rusia va vota în favoarea acordării unui nou statut Autorităţii Palestiniene la ONU. SUA va vota împotrivă

Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, va vota în favoarea acordării statutului de "stat observator nemembru" pentru Autoritatea Palestiniană la ONU, a anunţat miercuri Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

470 afișări
Imaginea articolului Rusia va vota în favoarea acordării unui nou statut Autorităţii Palestiniene la ONU. SUA va vota împotrivă

Rusia va vota în favoarea acordării unui nou statut Autorităţii Palestiniană la ONU. SUA va vota împotrivă

"Aşa cum am anunţat în numeroase rânduri, Rusia va vota în favoarea acestei rezoluţii (...)", a anunţat ministerul.

"Susţinerea acestei decizii la Adunarea Generală este dictată totodată de faptul că palestinienii nu consideră acest demers drept o alternativă a procesului de pace din Orientul Mijlociu, ceea ce este clar enunţat în proiectul de rezoluţie", a adăugat diplomatul rus.

"La acest stadiu, trebuie să concentrăm eforturile internaţionale şi regionale în vederea reluării fără întârziere a negocierilor directe între palestinieni şi israelieni", a mai anunţat ministerul.

Statele Unite vor vota împotriva demersului palestinian adresat Naţiunilor Unite

Statele Unite au reiterat că vor vota, în cadrul Naţiunilor Unite, împotriva conferirii statutului de stat observator la ONU "Palestinei", anunţă purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Victoria Nuland.

Intenţionăm să votăm împotrivă. Credem că demersul palestinian este o eroare", a subliniat Nuland.

"Suntem în totalitate împotriva acestei iniţiative", a insistat oficialul american, în timp ce Marea Britanie se va abţine de la vot, iar Franţa, Spania şi Rusia vor susţine demersul palestinian.

Preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, s-a întâlnit miercuri, la New York, cu subsecretarul de Stat american Wiliam Burns şi cu emisarul special pentru Orientul Mijlociu, David Hill, cu o zi înaintea votului la ONU privind statutul "Palestinei".

"Au discutat despre candidatura palestiniană pentru obţinerea statutului de stat observator la ONU. Poziţia americană faţă de acest subiect este cunoscută", a declarat un diplomat, sub protecţia anonimatului.

Reprezentanţii Autorităţii Palestiniene, care este doar o simplă "entitate observatoare" la ONU, şi-au anunţat intenţia de a cere joi în faţa Adunării Generale a ONU statutul de "stat observator nemembru".

Ei ar trebui să beneficieze de sprijinul unei majorităţi reieşite din rândul celor 193 de state membre ale ONU, dar se lovesc mai ales de opoziţia Statelor Unite şi Israelului. Din rândul ţărilor europene, Franţa a anunţat că va vota în favoarea rezoluţiei, în timp ce Germania va vota împotriva ei.

Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a anunţat încă de la 12 septembrie că Rusia va sprijini iniţiativa palestiniană sub orice formă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici