Rusia vrea să interzică ONG-uri şi firme străine "indezirabile"

Rusia plănuieşte să introducă noi puteri în vederea judecării străinilor ale căror activităţi sunt considerate "indezirabile" din motive de securitate naţională, relatează BBC News online.

266 afișări
Imaginea articolului Rusia vrea să interzică ONG-uri şi firme străine "indezirabile"

Rusia vrea să interzică ONG-uri şi firme străine "indezirabile" (Imagine: HEPTA)

Deputaţii ruşi au adoptat un proiect de lege privind interzicerea unor organizaţii nonguvernamentale (OMG) şi firme străine "indezirabile", un termen lăsat deschis interpretării.

Potrivit unei legi din 2012, ONG-uri ruseşti cu legături în politică şi finanţate din străinătate sunt obligate să se înregistreze ca "agenţi străini", o expresie folosită în trecut pentru spioni.

Partidul lui Putin, care domină ambele Camere ale Parlamentului rus, este iniţiatorul proiectului.

Potrivit textului din Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus), procurorii şi Ministerul de Externe urmează să decidă dacă o organizaţie sau firmă străină este "Indezirabilă".

Un străin declarat "indezirabil" riscă o amendă de până la 500.000 de ruble (peste 8.840 de euro) şi până la şase ani de închisoare.

Proiectul a fost adoptat în a doua lectură, vineri, de către Duma de Stat. Însă, pentru a deveni lege, este necesar să treacă de a treia lectură, să fie aprobat de Consiliul Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului rus) şi să fie promulgat de către Putin.

Iniţiativa apare în contextul relaţiilor glaciale dintre Occident şi Moscova, căreia i-a impus sancţiuni din cauza implicării în conflictul din Ucraina.

"Declarând pe cineva «indezirabil, nu vrem să-l vedem pe teritoriul nostru» reprezintă o încălcare a dreptului internaţional, principiilor generale de drept şi Codului Civil", denunţă Pavel Cikov, preşedintele Agora, o coaliţie de organizaţii pentru apărarea drepturilor omului.

El preconizează numeroase dispute cu privire la interpretarea legii.

Într-un comentariu cu privire la proiectul de lege, cotidianul Moskovski Komsomoleţ scrie că eticheta "indezirabilă" poate fi aplicată oricărei organizaţii străine "comerciale ori non-profit".

Organizaţii precum Medecins Sans Frontieres (MSF), Amnesty International (AI), Greenpeace, Reporteri fără frontiere (RSF) şi Transparency International (TI) "sunt cu siguranţă ameninţate", consideră ziarului.

Noua lege este o "armă" care poate să fie folosită "data viitoare când relaţiile (Rusiei) cu Occidentul escaladează ori sub influenţa coşmarului paranoic «anti-Maidan»", scrie publicaţia, referindu-se la temerile ruse faţă de o eventuală revoltă populară împotriva Guvernului ca cea din Ucraina.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici