Rusia vrea să repare echipamentele militare sovietice din ţările NATO

Rusia este pe punctul de a semna un acord cu NATO, potrivit căruia ea va participa la întreţinerea tehnică a echipamentelor militare sovietice din ţările membre ale Alianţei, a anunţat ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin, într-un interviu publicat joi.

48 afișări
Imaginea articolului Rusia vrea să repare echipamentele militare sovietice din ţările NATO

Rusia vrea să repare echipamentele militare sovietice din ţările NATO (Imagine: BTA/Mediafax Foto)

"Având în vedere cantitatea mare de tehnologii sovietice deţinute de noile ţări membre ale NATO, suntem dispuşi să organizăm o asistenţă tehnică", a declarat Rogozin pentru cotidianul Kommersant, subliniind că aceste ţări deţin, de exemplu, peste 400 de elicoptere de fabricaţie sovietică.

Un astfel de acord este posibil graţie recentei încălziri a relaţiilor dintre Moscova şi Alianţa Nord-Atlantică, după perioada de tensiuni puternice care a urmat războiului ruso-georgian din august 2008, a subliniat el.

"Suntem pe punctul de a încheia un acord cu NAMSO" (NATO Maintenance and Supply Organization), organizaţia care ajută ţările membre să-şi întreţină materialul militar, a spus Rogozin.

Numeroase ţări din Europa de Est, foste membre ale Pactului de la Varşovia, sunt dotate cu material militar sovietic. Dar unele au avut în paralel relaţii tensionate cu Moscova.

Surse din Ministerul rus al Afacerilor Externe şi din cadrul agenţiei publice de exporturi de arme Rosoboronexport au confirmat, pentru Kommersant, că un acord de asistenţă este în curs de elaborare.

"Întrebarea este dacă NATO este pregătit pentru aşa ceva", a subliniat sursa din cadrul Rosoboronexport, subliniind că un astfel de acord ar putea ajuta Rusia să obţină contracte în alte ţări echipate cu material sovietic, cum ar fi Afganistanul.

Acordul se va afla printre temele discuţiilor ce vor fi purtate la Bruxelles, la 4 decembrie, între miniştrii Afacerilor Externe din ţările NATO şi Rusia, a precizat sursa din Ministerul rus al Afacerilor Externe, fără a preciza data unei eventuale semnări a acordului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici