Ruşii eliberează din închisoare un adept danez al Martorilor lui Iehova, organizaţie interzisă de Moscova

Un danez adept al Martorilor lui Iehova a fost eliberat marţi dintr-o închisoare din Rusia, după ce a executat 5 ani de închisoare pentru acuzaţii de extremism, în cadrul măsurilor de reprimare impuse de Moscova acestui grup religios, a anunţat Reuters.

1712 afișări
Imaginea articolului Ruşii eliberează din închisoare un adept danez al Martorilor lui Iehova, organizaţie interzisă de Moscova

Ruşii eliberează din închisoare un adept danez al Martorilor lui Iehova, organizaţie interzisă de Moscova

Dennis Christensen, un constructor în vârstă de 49 de ani, a fost arestat la o întâlnire de rugăciune în Oryol, la 320 kilometri sud de Moscova, în 2017. A fost prima dintre zecile de arestări ale membrilor organizaţiei Martorii lui Iehova în Rusia.

Danezul a fost eliberat marţi din închisoarea din oraşul Lgov din regiunea rusă Kursk, la aproximativ 80 kilometri de graniţa cu Ucraina.

Curtea Supremă a Rusiei a interzis Martorii lui Iehova în aprilie 2017 şi a ordonat desfiinţarea acesteia la nivel naţional.

„Detenţia lui Christensen a fost începutul unei campanii agresive de arestare şi încarcerare a Martorilor lui Iehova în Rusia", a afirmat grupul într-o declaraţie, adăugând că Dennis Christensen intenţionează să se întoarcă în Danemarca.

Grupul are aproximativ 140.000 de adepţi în Rusia. Până la 1 mai, autorităţile au percheziţionat 1.755 de locuinţe ale membrilor grupului şi au deschis dosare penale împotriva a 622 de persoane. Nouăzeci de membri au rămas în închisoare, au declarat reprezentanţii grupului.

Condamnat la 6 ani

În hotărârea sa iniţială, Curtea Supremă a vorbit despre „propaganda exclusivistă" a Martorilor lui Iehova în motivaţia de interzicere a grupului şi de dizolvare a organizaţiilor sale.

Christensen a fost condamnat la 6 ani de închisoare în 2019, din care doi ani au fost scăzuţi pentru perioada petrecută în arest preventiv. În cele din urmă, el a executat 5 ani din pedeapsă.

Membrii grupului Martorii lui Iehova, cu sediul în Statele Unite, sunt de mult timp văzuţi prost în Rusia, unde Biserica Ortodoxă este susţinută puternic de autorităţi, inclusiv de preşedintele Vladimir Putin.

Biserica Ortodoxă Rusă i-a descris pe Martorii lui Iehova drept o sectă străină periculoasă, acuzaţii pe care grupul le neagă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici