S-a ajuns la un compromis: Acord între Comisia Europenă şi Berlin pentru introducerea vignetei de autoturisme pe autostrăzile germane

Guvernul de la Berlin a ajuns la un acord cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru introducerea vignetei pentru autoturisme pe autostrăzile germane, afirmă surse citate de presa germană.

2859 afișări
Imaginea articolului S-a ajuns la un compromis: Acord între Comisia Europenă şi Berlin pentru introducerea vignetei de autoturisme pe autostrăzile germane

S-a ajuns la un compromis: Acord între Comisia Europenă şi Berlin pentru introducerea vignetei de autoturisme pe autostrăzile germane

În septembrie, Comisia Europeană sesizase Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în legătură cu planul Germaniei de a introduce taxe pe autostrăzi, argumentând că sistemul este discriminatoriu, dat fiind că cetăţenii germani, spre deosebire de alţi europeni, ar fi beneficiat de compensarea plăţii vignetei.

Comisia Europeană şi Germania au ajuns la un compromis, taxa de autostradă urmând să fie introdusă pentru toate autoturismele. Conform publicaţiilor Frankfurter Allgemeine Zeitung şi Die Welt, preţul vignetei germane va fi de 2,5 euro pe zece zile, în loc de cinci euro, cât prevedea proiectul iniţial german. Taxele plătite de cetăţenii germani ar urma să fie compensate printr-un sistem de impozitare care va avantaja vehiculele ecologice.

În momentul de faţă, pentru tranzitarea autostrăzilor germane nu se achită nicio taxă. Însă, anul trecut, Parlamentul german a aprobat un proiect care prevede introducerea unei vignete pentru tranzitul autostrăzilor cu autoturisme. Conform planului, şoferii germani ar urma să recupereze cuantumul vignetei prin diminuarea impozitului anual. Sistemul ar fi trebuit aplicat la începutul anului 2016, dar s-a amânat după ce Bruxellesul a argumentat că ar fi discriminatoriu faţă de europenii din alte ţări care ar circula pe autostrăzi germane, deoarece nu ar putea recupera banii. Conform planului iniţial, Berlinul ar fi urmat să taxeze şoferii cu 130 de euro pentru folosirea tot anul a autostrăzilor germane. Proprietarii maşinilor înmatriculate în Germania ar fi recuperat această sumă prin reducerea impozitului auto. Însă acest plan fusese contestat de Comisia Europeană la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, pe motive de discriminare.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici