Saddam Hussein a vrut să evadeze!

Fostul dictator irakian Saddam Hussein avea un plan de evadare din închisoare în 2006, an în care a fost executat prin spânzurare, afirmă, într-o carte, avocatul său, Khalil Al-Dulaimi.

39 afișări
Imaginea articolului Saddam Hussein a vrut să evadeze!

Saddam Hussein a vrut să evadeze! (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Planul de evadare urma să fie pus în aplicare în vara lui 2006, cu ajutorul rezistenţei irakiene şi a unei forţe speciale formate din gărzi de corp", scrie Dulaimi în cartea care conţine "500 de corespondenţe, poezii şi alte texte" ale fostului preşedinte irakian.

Potrivit lui Dulaimini, evadarea nu a putut avea loc din cauza unui incident armat petrecut în apropiere de Camp Cropper, baza unde era deţinut Saddam, incident în urma căruia măsurile de securitate au fost înăsprite.

Potrivit proiectului, insurgenţi irakieni urmau să efectueze un atac în Zona Verde şi la cartierul general al militarilor americani de la aeroportul din Bagdad. Ulterior, urma să aibă loc un atac la închisoarea unde era deţinut Saddam", explică fostul avocat în cartea intitulată "Saddam Hussein afară din închisoarea americană - ce s-a petrecut".

Înlăturat de la putere în aprilie 2003, Saddam Hussein a fost capturat de trupele americane în decembrie 2003. Fostul dictator a fost condamnat la moarte şi a fost executat pe 30 decembrie 2006.

Fostul avocat afirmă că, în cursul aceluiaşi atac, fostul dictator intenţiona să elibereze şi alţi "camarazi" aflaţi în aceeaşi închisoare.

"Intenţiona să ajungă în provincia Al-Anbar, în vestul Irakului, pentru unificarea grupurilor rezistenţei irakiene şi lansarea unei ofensive asupra Bagdadului", adaugă el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici