Santiago de Chile, paralizat de protestatari: Un milion de chilieni, peste cinci la sută din populaţia întregii ţări, au ieşit în stradă - VIDEO

Un milion de chilieni au protestat paşnic vineri până târziu seara în capitala Santiago, în cel mai mare miting de la declanşarea violenţelor în urmă cu o săptămână care au afectat ţara sud-americană din cauza inegalităţii sociale şi a creşterii preţurilor, potrivit Reuters.

7922 afișări
Imaginea articolului  Santiago de Chile, paralizat de protestatari: Un milion de chilieni, peste cinci la sută din populaţia întregii ţări, au ieşit în stradă - VIDEO

Un milion de chilieni au ieşit în stradă în Santiago, protestând paşnic

Protestatarii fluturând steaguri cu drapelul naţional, dansând, bătând în vase cu linguri de lemn şi purtând pancarte prin care solicită schimbări politice şi sociale au mărşăluit pe străzi kilometri întregi din jurul capitalei Santiago pentru a se aduna în Plaza Italia.

Traficul a fost blocat în Santiago, în timp ce mulţimile au luat cu asalt străzile principale şi transportul public în după-amiaza zilei de vineri. Până la mijlocul serii, cei mai mulţi îşi croiseră drumul spre casă, prin întuneric, înainte ca armata să preia controlul la ora 23.00.

Guvernatorul din Santiago, Karla Rubilar, a declarat că un milion de oameni au marşăluit în capitală - mai mult de cinci la sută din populaţia ţării. Protestatarii din alte regiuni au ieşit în stradă în fiecare oraş important din Chile.

"Astăzi este o zi istorică. Regiunea metropolitană găzduieşte un marş paşnic de aproape un milion de oameni care reprezintă un vis pentru un nou Chile”, a scris Rubilar pe Twitter.

Tulburările din Chile sunt cea mai recentă manifestare a protestelor din America de Sud şi din întreaga lume - de la Beirut la Barcelona - fiecare cu declanşatoare locale, dar şi împărtăşirea furiei subiacente în faţa disparităţilor sociale şi a elitelor conducătoare.

Protestele din Chile care au început vinerea trecută pe fondul unei creşteri a tarifelor pentru transportul public au dat naştere unor revolte, incendii şi jafuri în care au murit cel puţin 17 persoane, au rănit sute, au dus la peste 7000 de arestări şi au provocat pierderi de peste 1,4 miliarde de dolari întreprinderilor chiliene.

Armata din Chile a preluat securitatea în Santiago, un oraş de 6 milioane de oameni aflat acum în stare de urgenţă, circulaţia pe timpul nopţii fiind interzisă, în timp ce 20.000 de soldaţi patrulează pe străzi.

Taguri:
chile,
proteste,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici