Şapte membri ai Navy Seals au fost sancţionaţi pentru divulgarea unor informaţii secrete

Şapte membri ai Navy Seals, forţele speciale americane care l-au eliminat pe Osama ben Laden, au primit sancţiuni administrative pentru că au colaborat în calitate de consultanţi la dezvoltarea unui joc video şi au dezvăluit informaţii clasificate.

169 afișări
Imaginea articolului Şapte membri ai Navy Seals au fost sancţionaţi pentru divulgarea unor informaţii secrete

Şapte membri ai Navy Seals au fost sancţionaţi pentru divulgarea unor informaţii secrete (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei şapte subofiţeri au fost sancţionaţi miercuri pentru "divulgarea unor informaţii clasificate" şi pentru că au folosit material militar din dotare, încălcând ordine şi colaborând în calitate de consultanţi la dezvoltarea jocului video "Medal of Honor", a anunţat un oficial al US Navy sub acoperirea anonimatului, confirmând o informaţie a CBS.

"Medal of Honor" este un joc video de tip FPS la dezvoltarea căruia participă actori ce joacă rolul unor soldaţi ale căror mişcări sunt scanate pentru a deveni personaje în joc.

Subofiţerii "au primit o scrisoare de mustrare şi li s-a reţinut jumătate din salariul pe doi ani", susţine un oficial al US Navy.

Potrivit CBS, membrii Navy Seals sancţionaţi aparţin faimoasei Seal Team 6, cea care a efectuat operaţiunea în cursul căreia liderul Al-Qaida a fost ucis la 1 mai 2011, o informaţie pe care oficialul a refuzat să o confirme.

În prezent, o altă anchetă administrativă este în curs cu scopul de a identifica eventuale persoane noi implicate, potrivit unui alt oficial din cadrul Departamentului american al Apărării.

"Noi tratăm cu seriozitate acordurile de nedivulgare semnate de către puşcaşii marini şi respectarea codului justiţiei militare", a comentat într-un comunicat contraamiralul Garry Bonelli, şeful-adjunct al Comandamentului de operaţiuni speciale al Marinei (NSW).

Operaţiunea împotriva lui Osama ben Laden a provocat numeroase polemici legate de divulgarea unor informaţii sau tehnici secrete.

Administraţia Obama a fost acuzată adeseori de către republicani că a divulgat informaţii clasificate în scopuri electorale scenariştilor filmului "Zero Dark Thirty" al regizoarei Kathryn Bigelow, care prezintă desfăşurarea raidului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici