Şapte militari de rang înalt, inculpaţi în Turcia pentru un presupus complot

Şapte militari de rang înalt, dintre care doi în serviciul activ, au fost inculpaţi în noaptea de marţi spre miercuri de un tribunal din Istanbul, fiind bănuiţi de conspiraţie împotriva Guvernului islamic-conservator turc, a anunţat agenţia de presă Anatolia.

16 afișări
Imaginea articolului Şapte militari de rang înalt, inculpaţi în Turcia pentru un presupus complot

Şapte militari de rang înalt, inculpaţi în Turcia pentru un presupus complot (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Doi amirali, Ramazan Cem Gundeniz şi Aziz Cakmak, figurează printre ofiţerii inculpaţi pentru apartenenţă la o organizaţie clandestină având ca obiectiv înlăturarea Guvernului, potrivit agenţiei turce şi canalelor de televiziune.

Suspecţii au fost încarceraţi în centre de detenţie militare şi civile.

Alţi 18 suspecţi sunt audiaţi în continuare, potrivit acestor surse.

Curtea a mai decis eliberarea altor şase militari, arestaţi în urma unei razii fără precedent lansată luni pe întreg teritoriul Turciei împotriva a 49 de personalităţi militare, acuzate că au realizat în 2003 un complot pentru a răsturna Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, provenit din rândurile mişcării islamiste), aflat la putere din 2002.

Fostul comandant al forţelor aeriene, generalul Ibrahim Firtina, şi amiralul Ozden Ornek, fost comandant al marinei, au fost arestaţi. Cei doi urmează să fie audiaţi, miercuri, de procurori, potrivit presei.

Statul Major al armatei a reacţionat, marţi, la aceste arestări precizând într-un comunicat că o reuniune extraordinară a tuturor generalilor şi amiralilor cu patru stele ai forţelor armate se desfăşoară în cursul zilei, pentru a evalua acest caz, pe care l-a calificat ca fiind o "situaţie gravă".

Arestarea militarilor, într-o ţară unde armata se consideră garantul regimului laic, a intensificat tensiunile între partizanii Guvernului şi opoziţia laică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici