Sărăcia i-a scos în stradă pe columbieni. Jumătate din populaţie trăieşte cu 87 de dolari pe lună

  • 471 de persoane sunt date dispărute de la startul protestelor.
  • Pandemia a lăsat fără locuri de muncă 468.000 de persoane.
  • Represiunea din stradă este condusă de guvernul de extremă dreapta al preşedintelui Ivan Duque.
2901 afișări
Imaginea articolului Sărăcia i-a scos în stradă pe columbieni. Jumătate din populaţie trăieşte cu 87 de dolari pe lună

Columbia protestează

Columbia este în stradă, de câteva zile, între protestatari şi forţele de ordine având loc ciocniri puternice. Protestele au început pe 28 aprilie. Mişcările de stradă au fost declanşate de impozitele propuse asupra serviciilor esenţiale, ale alimentelor şi ale veniturilor lucrătorilor, pe fondul unei pandemii care seacă populaţia de resurse.

Diverse organizaţii reclamă dispariţia unui număr total de 471 de persoane. Cifrele reprezintă un salt puternic faţă de cele 89 de cazuri de manifestanţi daţi dispăruţi şi raportaţi pe 4 mai de Avocatul Poporului, dintre care Poliţia Naţională a afirmat că a găsit 47.

Dimensiunea reală a represiunii în toată ţara, care a implicat desfăşurarea armatei, este susţinută de către guvernul de extremă dreapta al preşedintelui Ivan Duque.
ONG-ul Temblores a documentat 37 de manifestanţi ucişi şi 98 răniţi prin focurile de armă ale poliţiei. Au fost raportate 934 de cazuri de detenţii arbitrare şi 11 cazuri de violenţă sexuală de către forţele de securitate.

În doar nouă zile, peste 500 de manifestanţi sunt dispăruţi sau au fost ucişi de forţele de securitate. Numai aceste cifre evocă deja memoria uciderilor în masă şi a „dispariţiilor” din partea dictaturilor fasciste-militare care au guvernat o mare parte din America de Sud în anii 1960, 70 şi 80.

Represiunea expune o clasă conducătoare columbiană pe deplin hotărâtă să forţeze clasa muncitoare să suporte întregul cost al pandemiei COVID-19.

Aproape 468.000 de persoane şi-au pierdut locurile de muncă în timpul pandemiei, iar rata şomajul oficial ajunge la 16 la sută. Sărăcia e cruntă la Bogota şi în împrejurimi. 42,5 la sută din populaţie trăieşte acum cu mai puţin de 87 USD pe lună sau 2,90 USD pe zi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici