Sarkozy a obţinut în justiţie dreptul de a-şi redenumi partidul conservator "Republicanii"

Nicolas Sarkozy a obţinut marţi dreptul să-şi denumească partidul conservator "Les Républicains" (Republicanii), o adevărată victorie judiciară înainte de a încerca să se întoarcă la Palatul Élysée prin alegerile prezidenţiale din 2017, relatează postul France 24 în pagina electronică.

70 afișări
Imaginea articolului Sarkozy a obţinut în justiţie dreptul de a-şi redenumi partidul conservator "Republicanii"

Sarkozy a obţinut în justiţie dreptul de a-şi redenumi partidul conservator "Republicanii" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un tribunal francez a respins o cerere de interzicere de urgenţă a schimbării numelui Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP).

Zeci de persoane au semnat şi depus o plângere prin care cereau în regim de urgenţă interzicerea schimbării numelui formaţiunii, argumentând că numele, care trimite la a Cincea Republică franceză, fondată în urmă cu 57 de ani, reprezintă o tentativă de uzurpare a valorilor naţionale de către dreapta politică.

Însă un judecător parizian a stabilit că nu există nicio justificare în vederea unei interziceri de urgenţă. Reclamanţii pot face apel şi pot depune, de asemenea, o plângere în regim normal, care poate fi analizată abia peste câteva luni.

"Libertatea a învins! Vom putea să ne numim Republicanii!", a anunţat alesul Daniel Fasquelle într-un mesaj postat pe Twitter.

Sarkozy, înfrânt de către socialistul François Hollande în alegerile prezidenţiale din mai 2012, după un singur mandat, a revenit în viaţa politică anul trecut, în urma unor scandaluri de corupţie şi procese.

O "răpire semantică"

Plângerea împotriva schimbării denumirii a fost depusă de oficiali şi organizaţii de stânga - inclusiv Federaţia Naţională a Aleşilor Socialişti şi Republicani (FNESR) -, potrivit unui comunicat de presă emis de către acest grup la începutul lunii.

"Clienţii noştri cred că este de negândit ca idealul republican să fie privatizat. Suntem încântaţi că justiţia a recunoscut nevoia urgentă a unei judecăţi sumare cu privire la această problemă de principiu", afirmau ei.

"Decizând să se prezinte de-acum înainte ca «Republicanii», UMP a stârnit în mod deliberat un conflict civil, social şi politic în Franţa", adăugau aleşii.

Ziarul Libération, de stânga, a catalogat propunerea de schimbare a denumirii drept o "răpire semnatică", iar ministrul Finanţelor Michel Sapin - "necinstită", argumentând că numeroşi francezi - de toate culorile politice - se pot numi republicani.

Sarkozy, numit preşedinte UMP în noiembrie, a promis să-şi ajute partidul să iasă din disputele interne care-l afectează de mai mulţi ani şi să lupte împotriva ascensiunii extremi drepte.

"Pentru mine era acronimelor s-a terminat", declara el în aprilie pentru săptămânalul Le Journal du Dimanche. "A venit timpul să apărăm valorile Republicii în loc să le distrugem", adăuga el.

Schimbarea denumirii, susţinută deja de conducerea formaţiunii, urmează să fie aprobată de membri în urma unui vot electronic joi şi vineri, înainte de congresul partidului, stabilit pentru sâmbătă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici