Sarkozy şi Barroso au avut un schimb de replici "foarte violent"

Liderul francez Nicolas Sarkozy şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au avut joi un "schimb de replici foarte violent" pe tema repatrierii romilor din Franţa, a declarat premierul bulgar, Boiko Borisov.

31 afișări
Imaginea articolului Sarkozy şi Barroso au avut un schimb de replici "foarte violent"

Sarkozy şi Barroso au avut un schimb de replici "foarte violent" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"A fost un schimb foarte violent între preşedintele Comisiei şi preşedintele francez", a spus Borisov.

Surse europene au confirmat existenţa diferendului, petrecut în timpul unui dejun de lucru. În faţa criticilor formulate de Sarkozy la adresa Bruxelles-ului, "Jose Manuel Barroso a reamintit şi a apărat cu vigoare instituţia şi rolul Comisiei", au precizat sursele citate.

Barroso a adăugat că "nu vrea să se lase distras de la munca sa" de dispute, au adăugat sursele europene.

În cursul unei sesiuni de lucru desfăşurate înainte de dejun, Sarkozy a luat cuvântul în faţa omologilor săi, pentru a spune că "Franţa a fost rănită de Comisie" prin comparaţia între repatrierea romilor români şi bulgari şi deportările din cel de-al Doilea Război Mondial.

De la începutul săptămânii, tensiunile dintre Paris şi Bruxelles s-au intensificat, provocând o criză neobişnuită în Europa. Comisia Europeană a ameninţat că va aduce Franţa în faţa justiţiei pentru nerespectarea legislaţiei europene privind libera circulaţie a cetăţenilor europeni, exprimându-şi suspiciunea că repatrierea romilor ar putea fi discriminatorie.

Nemulţumirea autorităţilor de la Bruxelles a fost provocată de disimularea unei circulare administrative franceze, care prevedea evacuarea cu prioritate a taberelor romilor, deşi reprezentanţii Guvernului de la Paris dăduseră asigurări că operaţiunea de repatriere nu este făcută pe baze etnice.

Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, a criticat dur Franţa marţi, făcând şi o paralelă cu deportările din cel de-al Doilea Război Mondial. Comparaţia a stârnit furia oficialilor francezi, Reding exprimându-şi miercuri seara regretul pentru aceasta.

Oficialii europeni au încercat să calmeze situaţia, pentru a nu evidenţia divergenţele în timpul summitului. Un proiect de declaraţie comună privind necesitatea unei mai bune integrări a romilor a fost însă abandonat, au afirmat surse diplomatice.

Borisov a confirmat că "nu a fost luată nici o decizie" privind problema romilor, iar liderii europeni vor încerca, "la un viitor summit", să pună la punct "o strategie pe termen lung pentru a găsi o soluţie pentru această problemă".

Şefii de stat şi de guvern ai ţărilor membre UE participă, joi, la Bruxelles, la un summit consacrat iniţial unor subiecte economice şi de politică externă. Sarkozy anunţase însă miercuri că intenţionează să discute cu omologii săi şi despre subiectul repatrierii romilor, care a provocat, în ultimele zile, o adevărată dispută între Paris şi Bruxelles.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici