Savcenko, condamnată la 22 de ani de închisoare în Rusia

Nadia Savcenko, care a devenit cea mai faimoasă prizonieră din conflictul ucrainean, a fost condamnată marţi la 22 de ani de închisoare, între altele pentru crimă, însă fostul pilot respinge toate acuzaţiile, relatează DPA online.

7333 afișări
Imaginea articolului Savcenko, condamnată la 22 de ani de închisoare în Rusia

Savcenko, condamnată la 22 de ani de închisoare în Rusia

Savchenko, în vârstă de 34 de ani, a fost acuzată că a transmis forţelor naţionale ucrainene coordonatele în vederea unui atac în care au fost ucişi doi jurnalişti ruşi.

Ea a fost găsită vinovată de crimă, tentativă de omor şi traversarea ilegală a frontierei ruse în timpul conflictului armat din Donbas, o regiune industrială în estul Ucrainei, potrivit agenţiei ruse de stat Tass.

Tribunalul de la Doneţk, un oraş situat în sudul Rusiei în apropiere de frontiera cu Ucraina, a stabilit că pedeapsa include cei aproape doi ani de când a fost încarcerată în Rusia.

Procurorii au acuzat-o pe Savcenko, un fost pilot, de "ură politică", potrivit BBC.

Însă ea respinge toate acuzaţiile.

Numeroşi politicieni occidentali au îndemnat la eliberarea celei care a fost aleagă între timp în Verhovna Rada (Parlamentul ucrainean), reiterând acuzaţiile apărării, care a denunţat acest proces drept "un show" şi o "farsă".

În timp ce se prezenta sentinţa, după două zile de citire a verdictului, Savcenko a perturbat şedinţa cântând imnul naţional ucrainean.

După ce a fost ajuns în custodia rusă, la jumătatea lui 2014, Kievul a numit-o membră a delegaţiei ucrainene la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), oferindu-i astfel imunitate diplomatică.

Însă procurorii ruşi au afirmat că această imunitate nu este valabilă în dosar, deoarece numirea a fost făcută după presupusele fapte.

La începutul lui 2014, o rebeliune separatistă prorusă a izbucnit în estul Ucrainei, după ce ucrainenii l-au înlăturat de la putere pe fostul preşedinte prorus Viktor Ianukovici, în urma unor proteste sângeroase, şi au cerut o apropiere de Occident.

Peste 9.000 de oameni au fost ucişi în conflictul armat dintre sepratiştii proruşi şi armata naţională ucraineană în regiunile Doneţk şi Lugansk, în estul Ucrainei, potrivit ONU.

Kievul şi Occidentul acuză Moscova că le furnizează separatiştilor proruşi armament şi trupe. Însă Moscova neagă aceste acuzaţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici