Scanerele corporale din aeroporturi ar putea fi periculoase pentru sănătate

Scanerele corporale cu raze X, folosite pe unele aeroporturi din lume, în special în Statele Unite, ar putea fi periculoase pentru sănătate, au avertizat vineri oamenii de ştiinţă.

117 afișări
Imaginea articolului Scanerele corporale din aeroporturi ar putea fi periculoase pentru sănătate

Scanerele corporale din aeroporturi ar putea fi periculoase pentru sănătate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ni s-a spus că riscul este minim, dar statistic, vor fi cazuri de cancer de piele din cauza razelor X", avertizează medicul Michael Love, care conduce un laborator ce studiază razele X la departamentul de biofizică al Universităţii Johns Hopkins (Maryland, est).

"Nicio expunere la raze X nu poate fi considerată benefică. Ştim că razele X sunt periculoase, dar în aeroporturi, oamenii au o aşa nevoie să călătorească, încât sunt dispuşi să îşi rişte viaţa" din cauza acestor raze X, afirmă el.

În 2007, agenţia americană ce se ocupă de securitatea transporturilor, TSA (Transportation Security Administration), a început să folosească aceste scanere coroporale care dezvăluie întreg corpul uman, în aeroporturile din ţară.

Folosirea lor s-a generalizat în acest an, după cumpărarea a 450 de noi scanere graţie fondurilor acordate prin planul de relansare american.

Aproximativ 315 scanere cu raze X sunt folosite în prezent în 65 de aeroporturi americane, potrivit TSA.

Un grup de oameni de ştiinţă de la Universitatea California din San Francisco (UCSF) a avertizat în legătură cu "potenţialele riscuri grave pentru sănătate" pe care le presupun aceste scanere, într-o scrisoare adresată în aprilie biroului de ştiinţă şi tehnologie al Casei Albe.

În această scrisoare, biochimistul John Sedat şi colegii săi arată că cea mai mare parte a energiei provenite de la aceste scanere este absorbită de piele şi de ţesuturile subcutanate.

"Doza nu este periculoasă dacă este răspândită în tot corpul, dar pentru piele, aceasta ar putea fi un pericol crescut", scriu oamenii de ştiinţă.

Biroul de ştiinţă şi tehnologie al Casei Albe a răspuns în această săptămână acestor îngrijorări, afirmând că aceste scanere au fost "testate în profunzime" de agenţiile guvernamentale americane şi respectă normele de securitate.

Dar pentru John Sedat, contactat vineri de AFP, răspunsul oficial este "foarte insuficient", iar cercetătorii de la UCSF pregătesc un dosar cu argumente pe care să îl trimită Casei Albe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici