Schimbare de atitudine a regimului de la Beijing? Poliţia chineză se gândeşte la indemnizarea victimelor de la Tiananmen

Poliţia chineză a evocat pentru prima dată posibilitatea unei indemnizări a rudelor persoanelor ucise în timpul reprimării mişcării de protest din Piaţa Tiananmen, în 1989, potrivit unei scrisori deschise, publicată marţi de un grup de apărare a victimelor.

235 afișări
Imaginea articolului Schimbare de atitudine a regimului de la Beijing? Poliţia chineză se gândeşte la indemnizarea victimelor de la Tiananmen

Schimbare de atitudine a regimului de la Beijing? Poliţia chineză se gândeşte la indemnizarea victimelor de la Tiananmen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În februarie, poliţia s-a întâlnit, în două rânduri, cu rude ale unei victime, anunţă grupul Mamele de la Tiananmen, semnalând o posibilă schimbare de atitudine a regimului, care, până în prezent, a justificat întotdeauna reprimarea, după ce, la vremea respectivă, a calificat mişcarea drept "contrarevoluţionară".

"Ei au ridicat doar problema sumei de plătit, subliniind că este vorba despre un caz individual şi nu de un grup de familii, în ansamblul său", potrivit scrisorii Mamelor de la Tiananmen, dată publicităţi, ca în fiecare an, înainte de 4 iunie.

Documentul subliniază că nicio scuză formală nu este avută în vedere pentru masacrul din noaptea de 3 spre 4 iunie 1989, când armata a deschis focul împotriva populaţiei civile, omorând cel puţin câteva sute, dacă nu chiar mii de persoane, în capitala chineză.

Autorităţile nu aveau în vedere nici să prezinte numele responsabililor care au dat ordinul să se tragă, conform unei alte cereri a Mamelor de la Tiananmen, "care cheamă de 16 ani Guvernul la dialog, dar sunt, în continuare, ignorate de acesta", potrivit unui text postat pe site-ul grupului.

"În acest an, tăcerea a fost, în sfârşit, ruptă", relevă grupul.

Scrisoarea deschisă, care nu oferă alte detalii cu privire la compensaţii, a fost semnată de 127 de membri ai acestei organizaţii.

Timida deschidere a regimului chinez are loc în contextul în care Beijingul a angajat un val de reprimare fără precedent, în ultimii zece ani, contra opozanţilor politici, mai întâi în urma atribuirii Premiului Nobel pentru Pace dizidentului reformator Liu Xiaobo, în octombrie, iar, ulterior, după apeluri la "mitinguri ale iasomiei" în oraşele chineze, ca ecou la recentele revolte din lumea arabă.

Contactată de AFP, Securitatea Publică din Beijing a refuzat orice comentariu în legătură cu scrisoarea deschisă sau discuţii cu privire la indemnizaţii.

Mamele de la Tiananmen au strâns documente asupra cazurilor a 203 manifestanţi paşnici sau simpli cetăţeni ucişi în noaptea de 3 spre 4 iunie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici