Schimbare majoră a politicii demografice în China. Guvernul va permite fiecărui cuplu să aibă până la trei copii

  • China va permite fiecărui cuplu să aibă până la trei copii, relatează agenţia statală de presă Xinhua, citând o întâlnire a Biroului Politic prezidată de preşedintele Xi Jinping, relatează Bloomberg News.
  • Măsura reprezintă o schimbare majoră în politica demografică a Chinei fiind o încercare de a combate îmbătrânirea populaţie şi scădere natalităţii care ameninţă perspectivele economice pe termen lung ale ţării.
4813 afișări
Imaginea articolului Schimbare majoră a politicii demografice în China. Guvernul va permite fiecărui cuplu să aibă până la trei copii

Schimbare majoră a politicii demografice în China. Guvernul va permite fiecărui cuplu să aibă până la trei copii

Rata natalităţii Chinei a scăzut chiar şi după ce Beijingul şi-a relaxat politica de planificare familială în 2015, permiţând tuturor cuplurilor să aibă doi copii în loc de unul. Politica privind copilul unic fusese introdusă la sfârşitul anilor 1970.

În prezent persoanele care încalcă regula sunt amendaţi cu 130.000 de yuani (20.440 de dolari dolari).

Deciza de schimbare a politicii vine la scurt timp după un recensământ care a pus creştere demografică la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii. Conform Biroului Naţional de Statistică al ţării, populaţia a crescut cu 5,38% - adică 72 de milioane de oameni - la 1,41 miliarde în ultimul deceniu.

Ca şi în Asia de Est şi Europa, preferinţele s-au mutat către familiile mai mici. O creştere a naşterilor după relaxarea anterioară pentru a permite majorităţii familiilor să aibă doi copii a fost de scurtă durată, mulţi părinţi citând costurile ridicate ale locuinţei şi ale educaţiei ca factor limitativ. Au existat doar 12 milioane de copii noi născuţi în China anul trecut, cel mai mic număr din 1961.

Politburo a mai spus că China „va ridica în mod prudent vârsta de pensionare într-o manieră treptată”, potrivit raportului şedinţei prezidate de preşedintele Xi Jinping. Creşterea vârstei la care oamenii se pot pensiona a fost inclusă în planul actual de cinci ani, deşi nu au existat detalii.

Declinul demografic ar putea avea un impact semnificativ pentru imaginea partidului şi ideologia promovată de acesta, dar şi un impact economic şi social de lungă durată.

Financial Times a raportat la începutul lunii aprilie că India ar putea depăşi China la populaţie mult mai repede decât se credea.

Istoria politici de planificare familiară

După crearea Republicii Populare Chineze în 1949, guvernul a instruit zeci de mii de persoane pentru a avea cunoştinţe medicale cu scopul de a aduce asistenţă medicală în zonele sărace şi rurale. Rata mortalităţii a scăzut şi rata de creştere a populaţiei a crescut de la 16 la mie în 1949 la 25 la mie doar cinci ani mai târziu. Acest lucru a determinat primele încercări de a încuraja planificarea familială în 1953, relatează Bloomberg.

Totuşi, populaţia totală sa extins la peste 800 de milioane la sfârşitul anilor 1960. În anii 1970, China se confrunta cu lipsuri de alimente şi locuinţe. În 1979, liderul său, Deng Xiaoping, a decis să limiteze majoritatea cuplurilor la un singur copil. (Au existat excepţii pentru fermierii din mediul rural şi anumite situaţii, cum ar fi cea în care primul copil avea un handicap). Măsura a funcţionat: Rata anuală de creştere a populaţiei a fost în medie de doar 0,6 la sută. Dar pentru a pune în aplicare regulile, spune Human Rights Watch, China a forţat femeile să facă avorturi. Copiilor născuţi în afara planului de stat nu li sa permis să aibă hukou - o înregistrare guvernamentală necesară pentru a accesa unele beneficii.

Anii cu politica copilului unic au lăsat cicatrici sociale. Preferinţa tradiţională a părinţilor chinezi pentru fii i-a determinat pe mulţi părinţi să avorteze copii de sex feminin, iar raportul bărbat-femeie a ajuns la 120 la 100 în unele provincii. Raportul de sex pentru naşteri a scăzut în ultimii ani, deşi estimarea din 2019, 113 băieţi pentru fiecare 100 de fete, era încă peste rata naturală de 105 la 100.

În 2015 China a anunţat prima relaxare a politici, permiţând doi copii. Dar multe cupluri nu au fost consinse iar declinul demografic continuă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici