SCHIMBARE RADICALĂ PENTRU ARMATA AMERICANĂ: Care sunt principalele prevederi ale noii strategii militare

Strategia americană privind apărarea, prezentată joi de preşedintele Barack Obama, va genera o schimbare profundă pentru forţele armate americane, relatează AFP, care prezintă principalele consecinţe ale acesteia.

3005 afișări
Imaginea articolului SCHIMBARE RADICALĂ PENTRU ARMATA AMERICANĂ: Care sunt principalele prevederi ale noii strategii militare

SCHIMBARE RADICALĂ PENTRU ARMATA AMERICANĂ: Care sunt principalele prevederi ale noii strategii militare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

REDUCEREA FORŢELOR TERESTRE

După un deceniu de combatere a insurgenţei în Irak şi Afganistan, de unde trupele americane urmează să se retragă până la sfârşitul lui 2014, numărul militarilor va fi redus, măsura urmând să afecteze în special forţele terestre (US Army) şi marina.

Deşi nu au fost oferite cifre oficiale, forţele terestre ar urma să treacă de la 565.000 de militari în serviciul activ la 520.000 după 2014 şi ar putea scădea sub 500.000, potrivit unor observatori. Corpul puşcaşilor marini, care numără în prezent 202.000 de membri, va scădea cu 15.000 până la 20.000 de persoane. La sfârşitul lui august 2001, forţele terestre aveau 482.000 de militari, iar Marina 173.000.

În consecinţă, prezenţa US Army în Europa, unde sunt staţionaţi 43.000 de militari, în principal în Germania, va "evolua", potrivit documentului care prezintă această strategie. Cel puţin o brigadă (3.500 de militari) va fi retrasă din această ţară, potrivit unor oficiali din cadrul apărării.

În total, forţele armate americane numără 1,4 milioane de militari, faţă de 2,3 milioane în China şi 1,1 milioane în Coreea de Nord.

PRIORITATE PENTRU ASIA

Importanţa acordată zonei Asia-Pacific vizează menţinerea libertăţii comerţului pe căile maritime şi mai ales să facă faţă creşterii puterii Chinei, care trebuie însoţită de "cea mai mare claritate în privinţa ambiţiilor sale strategice".

Marina şi aviaţia ar urma să fie menţinute, accentul fiind pus pe parteneriatele strategice din regiune, cum ar fi cel cu Indonezia.

Capacitatea de operare în zonele contestate, în special în largul Chinei, se află pe primul loc în priorităţile Pentagonului, ceea ce se traduce prin dezvoltarea capacităţilor războiului electronic, a avioanelor fără pilot de recunoaştere şi a avioanelor invizibile pe radar, cum este viitorul avion F-35.

UN ARSENAL NUCLEAR REDUS

"Este posibil să ne asigurăm disuasiunea cu o putere nucleară mai mică", afirmă noua strategie.

Nicio precizare nu a fost însă facută oficial, dar protrivit presei americane, numărul submarinelor care au capacitatea de a lansa proiectile, în prezent în număr de 14, ar putea fi redus.

SFÂRŞITUL DOCTRINEI PRIVIND VICTORIA PE DOUĂ FRONTURI

De mai multe decenii, armata era dimensionată în aşa fel încât să câştige două conflicte majore simultane. Caietul de sarcini al unei armate reduse va fi acela de a câştiga un conflict şi de a împiedica un al doilea adversar "să îşi atingă obiectivele".

UN BUGET CARE RĂMÂNE FOARTE MARE

Barack Obama a declarat că în pofida reducerilor, bugetul Apărării va continua să crească şi va rămâne mai mare decât era la preluarea preşedinţiei de către el. Acesta va depăşi suma bugetelor militare ale celor zece ţări care cheltuiesc cel mai mult pentru apărare, în afară de Statele Unite, potrivit lui.

Cu 530 de miliarde de dolari în 2012, în afară de costurile războiului din Afganistan, bugetul american reprezintă în acest moment aproximativ 40 la sută din cheltuielile militare mondiale.

În 2011, bugetul militar chinez, în creştere cu 12,7 la sută, era oficial de 91,5 miliarde de dolari.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici