Schimburi de focuri între două state aliate ale Moscovei. Tensiuni în creştere la graniţă

Tadjikistanul a acuzat sâmbătă Kârgâzstanul că a provocat o ciocnire la graniţă, ultima dintr-o serie de confruntări armate între cele două mici naţiuni din Asia Centrală. Frontiera dintre cele două ţări, ambele găzduind baze militare ruseşti şi fiind strâns aliate Moscovei, este slab delimitată, relatează Reuters.

159524 afișări
Imaginea articolului Schimburi de focuri între două state aliate ale Moscovei. Tensiuni în creştere la graniţă

Schimburi de focuri între două state aliate ale Moscovei. Tensiuni în creştere la graniţă

Ministerul de Externe din Tadjikistan  a declarat că, personalul militar din Kârgâzstan a trecut în mod deliberat şi ilegal frontiera în apropierea satului Vorukh. Când gărzile de frontieră din Tadjikistan le-au spus să plece, trupele din Kârgâzstan au refuzat şi au deschis focul. Gărzile din Tadjikistan au ripostat. Cele două tabere au ajuns mai apoi la un acord pentru încetarea focului, a precizat ministerul într-o declaraţie pe site-ul său. Este neclar numărul victimelor.

Tadjikistanul a declarat că Kârgâzstanul a încălcat un acord de a nu trimite trupe regulate în zonele de frontieră. Acesta a declarat că a fost "un pas inacceptabil care a dus la o escaladare bruscă a situaţiei de-a lungul frontierei".

În aprilie, ambele naţiuni au convenit să retragă unele forţe de la graniţă după ce gărzile de frontieră au făcut schimb de focuri de două ori într-o zi.

Cel puţin 49 de persoane au fost ucise în luptele din aprilie 2021, care au escaladat în urma unei confruntări similare la frontieră.

Frontierele din statele din zonă sunt complexe şi greu de delimitat. Liderii URSS le-au desenat în aşa fel încât populaţiile să fie amestecate pentru a evita formarea unor mişcări naţionale. După ce statele şi-au câştigat independţa ca urmare a prăbuşirii URSS, ele au moştinit şi aceste graniţe dificile. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici