Şcolile din Nepalul devastat de cutremure se redeschid într-o atmosferă de incertitudine

Numeroşi copii nepalezi par să nu vrea să revină la şcoală, după ce instituţiile de învăţământ şi-au reluat duminică activitatea, întreruptă în urma cutremurelor care au devastat Nepalul pe 25 aprilie şi 12 mai, soldate cu 8.691 de morţi, au anunţat autorităţile, relatează DPA în pagina electronică.

72 afișări
Imaginea articolului Şcolile din Nepalul devastat de cutremure se redeschid într-o atmosferă de incertitudine

Şcolile din Nepalul devastat de cutremure se redeschid într-o atmosferă de incertitudine (Imagine: Hepta)

Peste 7.800 de şcoli au fost avariate de cutremurul din aprilie, ceea ce a afectat studiile a peste 800.000 de copii.

Ministerul Educaţiei a anunţat că şcolile îşi reiau programul doar dacă imobilele în care funcţionează au fost declarate sigure în urma inspecţiilor unor experţi.

Guvernul i-a invitat pe părinţi să inspecteze ei înşişi sediile şcolilor înainte să-şi trimită copiii la ore.

"Am verificat clădirea şcolii fiicei mele şi pare suficient de sigură să o trimit la ore", a declarat Mukunda Shrestha după ce vizitat Şcoala Sf. Xavier din Kathmandu. "Este un moment neprielnic, aşa că ne facem griji în legătură cu aceste lucruri", a adăugat ea.

Guvernul a dispus ca şcolile să ţină ore distractive pentru elevi în primele câteva zile, înainte să reia procesul de învăţământ obişnuit, având în vedere că numeroşi copii sunt afectaţi din punct de vedere psihologic.

"Sediul şcolii are nişte crăpături, dar unitatea a anunţat că ingineri au inspectat clădirile şi sunt sigure", a declarat Prajana KC, al cărei fiu este elev la o şcoală din Bhaktapur (est).

"Însă (fiul ei) Sagar a început să vomeze după cutremurul care a avut loc în cursul nopţii (de sâmbătă spre duminică) şi părea foarte speriat, aşa că nu l-am trimis la şcoală astăzi", a declarat ea.

În cazul multor şcoli, redeschiderea necesită timp, deoarece implică reconstruirea infrastructurii.

"Şcoala a dispărut complet", a declarat Prem Dai, un paznic de la Liceul Tribhuvan Trishuli, cea mai mare şcoală de stat din districtul Nuwakot.

"Oameni strămutaţi s-au instalat cu toţii pe terenul şcolii şi nu le putem cere să plece. În plus, este prea cald să fie organizate ore în soare, iar vremea este imprevizibilă zilele astea. Şcoala noastră nu are mijloace nici măcar să construiască nişte clase improvizate în acest moment", a adăugat el.

Nepalul are în total 34.000 de şcoli de stat şi 8.000 de şcoli private.

Potrivit poliţiei, 8.691 de persoane au murit în cutremurele care au devastat Nepalul pe 25 aprilie şi 12 mai.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici