Scriitorul John le Carre, cunoscut pentru romanele sale de spionaj, a murit la vârsta de 89 de ani

  • Autorul romanului „Tinker Tailor Soldier Spy”, John le Carre, cel care a scris romane de spionaj pe fondul sumbru al rivalităţilor Războiului Rece, a murit la vârsta de 89 de ani, anunţă Reuters.
  • Scriitorul şi-a transpus experienţa de spion în cărţile sale
795 afișări
Imaginea articolului Scriitorul John le Carre, cunoscut pentru romanele sale de spionaj, a murit la vârsta de 89 de ani

Sursa foto: profimedia

S-a mai dus o stea. John Le Carre, un spion care şi-a transpus realitatea în ficţiune, a devenit unul dintre scriitorii proeminenţi de literatură despre spionaj. A murit sâmbătă, la vârsta de 89 de ani, de pneumonie.

Agentul său a anunţat că David Cornwell, cunoscut în lume sub numele de John le Carre, a murit după o scurtă suferinţă în Cornwall, sud-vestul Angliei, sâmbătă seara.

Scriitorul a contestat ipotezele occidentale despre Războiul Rece, definind pentru milioane de cititori ambiguităţile morale ale bătăliei dintre Uniunea Sovietică şi Occident. O astfel de ilustrare sumbră a Războiului Rece a modelat percepţiile populare occidentale asupra rivalităţii dintre Uniunea Sovietică şi Statele Unite, care a dominat a doua jumătate a secolului XX.

Războiul rece, pentru Le Carre, a fost „A Looking Glass War” (numele romanului său din 1965), fără eroi şi unde morala era fie de vânzare, fie dispusă la trădare de către maeştrii spioni din Moscova, Berlin, Washington şi Londra.

Le Carre a fost creditat de Oxford English Dictionary prin introducerea unor termeni de spionaj precum „cârtiţă” (mole) în engleza populară.

Spionii britanici au fost supăraţi că le Carre a descris serviciul secret de informaţii MI6 ca fiind incompetent, nemilos şi corupt, dar i-au citit romanele.

Alţi fani ai scriitorului au fost preşedintele George H. W. Bush şi fostul prim-ministru britanic Margaret Thatcher.

David John Moore Cornwell s-a născut pe 19 octombrie 1931 în Dorset, Anglia. La vârsta de 17 ani, Cornwell a părăsit Şcoala Sherborne în 1948 pentru a studia limba germană la Berna, Elveţia, unde a intrat în atenţia spionilor britanici.

Le Carre a predat limbi străine la Eton College, cea mai exclusivistă şcoală din Marea Britanie. De asemenea, a lucrat la MI5 din Londra înainte de a se muta în 1960 în Serviciul Secret de Informaţii, cunoscut sub numele de MI6.

La Bonn, pe atunci capitala Germaniei de Vest, Cornwell a luptat pe unul dintre cele mai dure fronturi ale spionajului Războiului Rece: Berlinul anilor 1960.

Bogat, dar cu o căsătorie eşuată şi mult prea faimos pentru a fi spion după apariţia primelor sale cărţi, le Carre s-a dedicat scrisului şi cea mai mare trădare din istoria informaţiilor britanice i-a oferit materiale pentru o capodoperă, trilogia care începe cu romanul din 1974 „Tinker Tailor Soldier Spy”.

JOHN LE CARRE, scriitor (vorbind despre filmul The Constant Gardner): „Ceea ce m-a convins a fost talentul bărbatului, ceea ce m-a convins a fost„ Oraşul lui Dumnezeu ”, filmul pe care îl făcuse înainte, precum şi convingerea sa despre subiectul pe care urma să-l lucrăm şi are un cineast minunat în Cesar (Charlone) şi am avut, după părerea mea, un scenarist de minune durabil şi excelent în Jeffrey Caine, acesta este doar fumatul pasajului proverbial, este convingerea mea. Cred că este un film grozav."

Le Carre a lucrat pentru serviciul de informaţii din UK înainte de a-şi transofmra experienţa în ficţiune. Două lucrări importante de-ale sale sunt ”Tinker, Tailor, Soldier Spy” şi ”The Spy Who Came in from the Cold.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici