Secretarul american al Apărării, Ashton Carter: SUA nu vor coopera cu Rusia în Siria

Statele Unite nu vor coopera militar cu Rusia în Siria, deoarece strategia Moscovei este "tragic eronată", a anunţat secretarul american al Apărării, Ashton Carter, miercuri, la Roma, cele mai dure declaraţii pe care acesta le-a făcut până în prezent pe această temă, relatează Reuters online.

2886 afișări
Imaginea articolului  Secretarul american al Apărării, Ashton Carter: SUA nu vor coopera cu Rusia în Siria

Statele Unite sunt dispuse, însă, să participe la un dialog tehnic, de bază, cu ruşii, într-o încercare de a obţine securitatea piloţilor.

"Nu suntem pregătiţi să cooperăm într-o strategie care, aşa cum am explicat, este eronată, tragic eronată, din partea Rusiei", a declarat Carter, aflat într-o vizită la Roma, reiterând acuzaţii americane potrivit cărora atacurile aeriene ruseşti nu se concentrează asupta jihadiştilor din cadrul grupării Statul Islamic (SI).

Rusia a lansat o campanie aeriană în Siria luna trecută, susţinând că urma să vizeze SI. Însă avioanele ruseşti au lovit alte grupări - ale rebelilor care se opun preşedintelui sirian Bashar al-Assad, aliatul Moscovei. Unele dintre aceste grupări sunt susţinute de Washington.

"În pofida a ceea ce spune Rusia, nu am convenit să cooperăm cu Rusia, atât timp cât ei continuă să dea curs unei strategii greşite şi să lovească aceste ţinte", a declarat Carter.

"Ceea ce vom face noi este să continuăm discuţiile tehnice, de bază, cu privire la securitatea profesională a piloţilor noştri care zboară (în) Siria. Asta e tot. Vom ţine canalul deschis, deoarece este o problemă de securitate şi de siguranţă pentru piloţii noştri", a adăugat el.

Statele Unite au avansat diverse propuneri, inclusiv simple protocoale de securitate - precum păstrarea unei distanţe de siguranţă între aeronave americane şi ruse şi utilizarea aceloraşi frecvenţe radio în cazul lansării unor mesaje de salvare -, potrivit unor oficiali, care precizează că aceste protocoale sunt similare reglementărilor din aviaţia civilă.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, a anunţat marţi că Statele Unite aşteaptă răspunsul oficial al Rusiei cu privire la sugestiile Statelor Unite,

Adjunctul ministrului rus al Apărării Anatoli Antonov a declarat marţi, citat de agenţia rusă Tass, că armata rusă este de acord, în principiu, cu propunerile americane cu privire la coordonarea zborurilor în Siria.

El anunţa că cele două ţări urmau să organizeze o a doua videoconferinţă pe această temă "în zilele următoare".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici