Secretarul american al Apărării confirmă că patru rachete ruseşti au căzut în Iran

Secretarul american al Apărării Ashton Carter a confirmat vineri că Statele Unite deţin indicii potrivit cărora patru rachete ruseşti de croazieră au căzut în Iran şi nu în Siria, sugerând că a fost vorba despre defecţiuni, relatează AP în pagina electronică.

1063 afișări
Imaginea articolului Secretarul american al Apărării confirmă că patru rachete ruseşti au căzut în Iran

Secretarul american al Apărării confirmă că patru rachete ruseşti au căzut în Iran

Acestea sunt primele declaraţii ale unui oficial american despre eşecul rachetelor ruse de croazieră.

Carter a făcut aceste declaraţii la Londra, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul britanic al Apărării Michael Fallon.

Britanicii fac parte din coaliţia aeriană care luptă împotriva jihadiştilor din Statul Islamic (SI) în Irak, dar nu efectuează bombardamente în Siria.

Patru dintr-o serie de 26 de rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune pe care Rusia a anunţat că le-a lansat către ţinte din Siria au ajuns în Iran.

Pe de altă parte, activişti au anunţat anterior, vineri, că peste 20 de explozii au avut loc în oraşul sirian Rakka (nord), bastionul Statului Islamic.

Un grup de activişti din oraş - "Rakka este măcelărit în tăcere" - a anunţat că 22 de explozii au zguduit oraşul în noaptea de joi spre vineri.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG cu sediul în Marea Britanie, a anunţat că cel puţin 14 luptători SI au fost ucişi, iar alţi peste 20 au fost răniţi, în aceste aproximativ 20 de explozii.

Potrivit Observatorului, era neclar dacă exploziile au fost provocate de raiduri ale coaliţiei conduse de către americani sau ale unor avioane de război ruseşti.

O tabără de antrenament, cunoscută sub numele de "Tabăra anvangadei", situată în extemitatea de sud a oraşului, a fost lovită, au anunţat direcorul Observatorului, Rami Abdurrahman, şi colectivul "Rakka este măcelărită în tăcere".

Ministrul francez al Apărării Jean-Yves Le Drian a anunţat vineri dimineaţa că avioane de război franceze au efectuat al doilea bombardament în Siria, la Rakka, vizând o tabără de antrenament din oraş.

Tot vineri, activişti sirieni au anunţat că jihadişti din cadrul grupării Statul Islamic au lansat un atac surpriză în nordul provinciei sieirene Alep, şi că au cucerit o serie de sate de la rebeli.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului consideră că este vorba despre cea mai semnificativă înaintare a extremiştilor din ultimele luni.

Jihadiştii au avansat în timp ce ruşii efectuează raiduri susţinute, iar armata siriană a declanşat o ofensivă terestră în regiunea din centrul ţării.

Potrivit Observatorului, SI a cucerit satele Tal Qrah, Kfar Qares, dar şi alte cel puţin patru sate mai mici, situate la nord de Alep. Conturi pe Twitter afiliate SI au anunţat, de asemenea, că jihadiştii au preluat controlul acestor sate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici