Secretarul de Stat John Kerry are foarte puţine îndoieli cu privire la utilizarea armei chimice de către Damasc

Secretarul de Stat John Kerry l-a sunt duminică pe secretarul general al ONU şi pe miniştrii de Externe britanic, francez şi rus pentru a le spune că are "foarte puţine îndoieli" în privinţa comiterii unui atac cu arma chimică de către Siria pe 21 august, a declarat un diplomat.

343 afișări
Imaginea articolului Secretarul de Stat John Kerry are foarte puţine îndoieli cu privire la utilizarea armei chimice de către Damasc

Secretarul de Stat John Kerry are foarte puţine îndoieli cu privire la utilizarea armei chimice de către Damasc (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit acestui oficial din cadrul Departamentului de Stat, Kerry a subliniat în conversaţia cu Ban Ki-moon, William Hague, Laurent Fabius, John Baird şi Serghei Lavrov că, "dacă regimul sirian voia să dovedească lumii că nu a recurs la arme chimice în cursul acestui incident, ar fi încetat bombardamentele în această zonă şi ar fi oferit acces imediat ONU în urmă cu cinci zile".

Şeful diplomaţiei americane a "spus clar, în baza informaţiilor împărtăşite cu partenerii (americanilor) şi altor informaţii, că există foarte puţine îndoieli asupra utilizării unei arme chimice de către regimul sirian", l-a citat diplomatul american.

Alt oficial american a declarat pentru AFP că Statele Unite au doar "foarte puţine îndoieli" asupra faptului că Damascul a recurs miercuri la o armă chimică, acţiune considerată mult timp de către Washington o "linie roşie".

În plus, potrivit acestui oficial, unda verde dată de Siria unei anchete ONU vine "prea târziu pentru a fi credibilă, mai ales pentru că probele disponibile au fost foarte alterate de bombardamentele continue efectuate de regim şi alte acte deliberate în ultimele cinci zile".

Declaraţiile lui Kerry sunt citate în contextul în care preşedintele Barack Obama pare să se apropie de o eventuală acţiune militară limitată în Siria. El a purtat tot weekendul consultări la cel mai înalt nivel, la Casa Albă, şi a discutat cu aliaţii săi, premierul britanic David Cameron şi preşedintele francez François Hollande, în vederea "unui răspuns serios" la presupusul masacru de la Ghouta, lângă Damasc.

Cu toate acestea, Casa Albă a dezminţit duminică seara informaţii publicate de cotidianul britanic The Telegraph potrivit cărora Washingtonul şi Londra se pregătesc să lanseze o operaţiune armată comună "în zilele următoare".

"Preşedintele (Obama) nu a decis să angajeze o acţiune militară", a oferit asigurări un oficial din cadrul preşedinţiei americane.

Experţi ONU urmează să înceapă să ancheteze luni la locul presupusului atac chimic lângă Damasc, după ce au obţinut o undă verde din partea Siriei, considerată prea târzie de către ţări occidentale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici