Secretarul general al NATO avertizează în legătură cu pericolul revenirii jihadiştilor în Kosovo

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg le-a avertizat vineri, la Priştina, pe autorităţile kosovare în legătură cu pericolul pe care l-ar putea reprezenta întoarcerea în ţară a juhadiştilor care luptă în Siria şi Irak.

661 afișări
Imaginea articolului Secretarul general al NATO avertizează în legătură cu pericolul revenirii jihadiştilor în Kosovo

Secretarul general al NATO avertizează în legătură cu pericolul revenirii jihadiştilor în Kosovo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Revenirea combatanţilor reprezintă o ameninţare pentru noi toţi, pentru ţările din regiune, bineînţeles, dar şi pentru toate ţările din Europa", a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă.

"Este necesar să cooperăm în lupta împotriva terorismului", a îndemnat el.

Stoltenberg a vizitat Forţa de pace NATO (KFOR) mobilizată în Kosovo, o ţară cu populaţie majoritar albaneză care şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia în 2008.

Poliţia din Kosovo a arestat, în august şi septembrie, 55 de persoane suspectate că s-au alăturat jihadiştilor în Siria, propagarea islamului radical ori recrutarea de voluntari care să participe la jihad în Siria şi în Irak.

Zdrobitoarea majoritate a celor aproximativ 1,78 de milioane de kosovari este alcătuită din musulmani moderaţi.

Potrivit unor estimări ale serviciilor de securitate, aproximativ 150 de kosovari sunt angajaţi în rândul jihadiştilor în Siria. În total, 16 persoane ar fi fost ucise în această ţară.

Secretarul general al NATO şi-a exprimat satisfacţia faţă de fermitatea autorităţilor kosovare în acest dosar şi a salutat viitoarea adoptare a unei legi care pedepseşte cu închisoarea atât recrutorii, cât şi pe cei care luptă în străinătate.

Parlamentul din Kosovo examinează în prezent amendarea Codului Penal în vederea introducerii unor pedepse cu închisoarea pentru cetăţenii care luptă în străinătate.

Ţările din Blacani se confruntă cu o creştere îngrijorătoare a numărului voluntarilor care vor să lupte în Orientul Mijlociu, o tendinţă alimentată de un marasm economic generalizat, care face din regiune un teren propice pentru recrutarea unor candidaţi la jihad din comunităţile musulmane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici