Secretarul general al ONU avertizează în privinţa agravării situaţiei din Siria

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat, miercuri, cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate în privinţa agravării conflictului din Siria, subliniind "necesitatea de a evita scăparea de sub control a situaţiei", relatează site-ul agenţiei Xinhua.

1184 afișări
Imaginea articolului Secretarul general al ONU avertizează în privinţa agravării situaţiei din Siria

Secretarul general al ONU avertizează în privinţa agravării situaţiei din Siria

"Ieri, mi-am exprimat indignarea faţă de informaţiile privind utilizarea armelor chimice în Republica Arabă Siriană. De asemenea, am urmărit îndeaproape evoluţiile din cadrul Consiliului de Securitate şi regret că până acum Consiliul nu a reuşit să ajungă la un acord în această privinţă. Astăzi, i-am sunat pe ambasadorii celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate (n.a. - Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie) pentru a reitera profunda îngrijorare cu privire la riscurile impasului actual şi pentru a sublinia necesitatea de a evita scăparea de sub control a situaţiei. Să nu uităm că, în cele din urmă, eforturile noastre trebuie să urmărească încetarea suferinţei îngrozitoare a poporului sirian", a spus Guterres.

Marţi, Consiliul de Securitate al ONU a respins o rezoluţie privind demararea unei anchete în cazul presupusului atac cu arme chimice din oraşul sirian Duma. Şapte state membre ale Consiliului au votat împotriva proiectului de rezoluţie, iar alte două s-au abţinut.

La 8 aprilie, o serie de organizaţii umanitare şi mai mulţi medici au susţinut că minimum 70 de persoane din oraşul sirian Duma au murit prin asfixiere şi alte câteva sute prezintă simptome precum convulsii şi salivă abundentă (spume la gură), specifice pentru expunerea la substanţe neurotoxice sau clor.

Potrivit organizaţiei umanitare Căştile Albe, ar fi fost folosit un dispozitiv de tip bombă-butoi cu gaz sarin, care a fost aruncat dintr-un elicopter. Oraşul sirian Duma este ultima redută a grupării insurgente Jaish al-Islam din regiunea Ghuta de Est, iar forţele regimului sirian au efectuat mai multe bombardamente în zonă.

Statul Major al armatei Rusiei susţine că atacul chimic produs în oraşul sirian Duma a fost o înscenare a organizaţiei umanitare insurgente Căştile Albe. Presa de stat de la Damasc a anunţat că forţele guvernamentale nu au efectuat atacuri chimice, iar informaţiile prezentate în presa occidentală sunt "invenţii" generate de faptul că rebelii au pierdut majoritatea teritoriilor ocupate.

Preşedintele american Donald Trump a avertizat Rusia că Statele Unite vor ataca Siria, din cauza unui presupus atac chimic atribuit Administraţiei Bashar al-Assad.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici