Secretarul general NATO: Trebuie să ne pregătim pentru o lume fără Tratatul INF, care va fi mai instabilă pentru toată lumea

Jens Stoltenberg, secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, a declarat, vineri, după o reuniune a Consiliului NATO-Rusia, că scad tot mai mult şansele de a salva Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), informează site-ul de ştiri Politico.

1075 afișări
Imaginea articolului Secretarul general NATO: Trebuie să ne pregătim pentru o lume fără Tratatul INF, care va fi mai instabilă pentru toată lumea

Secretarul general NATO: Trebuie să ne pregătim de o lume fără Tratatul INF, care va fi mai instabilă pentru toată lumea

"Trebuie să ne pregătim pentru o lume fără Tratatul INF, care va fi mai puţin stabilă pentru noi toţi", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Oficialul a mai spus că şansele menţinerii tratatului "scad zi de zi".

"Există o singură cale de a salva tratatul, şi aceasta este ca Rusia să înceapă din nou să se conformeze", a afirmat Stoltenberg, adăugând că nu observă niciun semn că Moscova este dispusă să facă acest lucru.

"Trebuie să reacţionăm parţial pentru a trimite un mesaj clar Rusiei că nu poate încălca regimul referitor la controlul armamentului fără costuri", a subliniat oficialul NATO.

Preşedintele Donald Trump a anunţat că Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), acuzând Rusia de încălcarea acordului semnat în anul 1987. Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

Vladimir Putin a avertizat că Rusia va adopta măsuri simetrice şi asimetrice dacă Statele Unite amplasează rachete atomice în Europa după eventuala anulare a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

Recent, liderul de la Kremlin a semnat un decret care prevede suspendarea participării Rusiei la Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), după decizia similară a Statelor Unite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici