Sediile mişcării Frăţia Musulmană din Amman, închise de poliţia iordaniană

Poliţia iordaniană a închis sediile din capitala Amman ale mişcării Frăţia Musulmană, principala grupare a opoziţiei din ţară, fără a oferi vreun motiv, susţine grupul politic, potrivit BBC News online.

606 afișări
Imaginea articolului Sediile mişcării Frăţia Musulmană din Amman, închise de poliţia iordaniană

Sediile mişcării Frăţia Musulmană din Amman, închise de poliţia iordaniană (Imagine AFP / Mediafax Foto)

Clădirea din Amman a grupării a fost evacuată şi închisă la ordinul guvernatorului capitalei, potrivit unui lider al grupării, Jamil Abu Baker, citat de Reuters. Autorităţile nu au oferit nicio explicaţie pentru închiderea clădirii, a adăugat oficialul grupării.

Mişcarea Frăţia Musulmană are o susţinere mare din partea locuitorilor din zonele urbane, dar şi a Frontului de Acţiune Islamică (FAI), una dintre cele mai puternice partide din Iordania, cu aceeaşi orientare politică.

Cu toate acestea, FAI a boicotat ultimele două alegeri parlamentare, iar creşterea numărului de militanţi islamişti în regiune a întărit colaborarea dintre mişcarea Frăţia Musulmană şi autorităţile iordaniene.

Autorităţile au efectuat cercetări sporadice în rândul grupării, condamnând la închisoare un lider al mişcării, Zaki Bani Rusheid, pentru critici aduse Emiratelor Arabe Unite, aliat al Iordaniei. El a fost eliberat la începutul anului după ce a ispăşit o sentinţă de 18 luni în închisoare.

În martie 2014, mişcarea s-a divizat, formându-se una nouă, moderată.

Mai multe ţări arabe în care se află filiale ale mişcării Frăţia Musulmană înfiinţată în Egipt au interzis funcţionarea grupării şi i-au condamnat la închisoare pe unii dintre membrii acesteia.

În Egipt, mii de islamişti simpatizanţi sau membri ai mişcării Frăţia Musulmană au fost condamnaţi la închisoare, primind pedepse capitale, ceea ce a strânit critici din partea organizaţiilor internaţionale pentru drepturile omului, după ce masive proteste şi confruntări au avut loc în ţară, pe fondul înlăturării de la putere a fostului preşedinte egiptean Mohammed Morsi, care făcea parte din Frăţia Musulmană, de către armată.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici